Martin Jans: ‘Droom en werkelijkheid’

Hoe leef je je mooiste leven?

‘Waar ik vroeger van droomde? Dat ik mensen ging adviseren en zou spreken voor grote groepen. Maar anderen waren daar veel beter in’, zei broeder Jozef.
Hij is in de tachtig inmiddels. Hij sprak bedachtzaam over de droom die hij had toen hij jong was. We waren bij hem met studenten van de keuzemodule levenskunst. Hij had zijn witte pij aangetrokken: hij werd uiteindelijk broeder in het dominicanenklooster in Zwolle.

Een van de studenten was bezig met de vraag ‘hoe leef ik mijn mooiste leven’. En broeder Jozef zei tegen hem: ‘Jij droomt. Jij droomt en dat is goed. Blijf dromen. Dat brengt je verder, daar zit energie in. En als ik spreek vanuit mijn levenservaring’, zo zei hij met zijn hand op zijn witte baard, ‘is dat je droom uitkomt. Alleen net anders dan je denkt’.

Begrenzingen

‘Behalve dromen heb je namelijk ook de realiteit. De werkelijkheid. Wat wel en niet kan. Begrenzingen. In mijn geval was het zo dat ik veel beter kon luisteren. Stil zijn, aandacht geven aan wat iemand anders te vertellen heeft. En niet zozeer advies geven of voor grote zalen enthousiaste verhalen houden. De kunst is om je weg te vinden tussen die dromen van je en de werkelijkheid van wat kan en wat jij kunt.’

‘Denk aan een surfer, dat ziet er zo mooi uit. Hoe een surfer speelt met de wind en de golven. Hij kan niet doen of die er niet zijn, dat is de werkelijkheid waar hij mee moet zien te dealen. Zijn droom geeft hem een richting.’

Zo is het ook, dacht ik. Dat mooiste leven is niet iets absoluuts, maar een droom om je op te richten terwijl je weet dat je zelf ook niet alles in de hand hebt.

Kramp

Wij luisterden naar hem. In mijn hoofd bleef die ene zin hangen: ‘Je droom komt uit, alleen net anders dan je denkt’. Het haalt de kramp weg die in de vraag naar het mooiste leven kan zitten. Alsof er één optie is, de allermooiste, en je geen fouten mag maken om dat te bereiken. Spelen tussen dromen en werkelijkheid, dat was wat broeder Jozef ons leerde.

Grappig, dacht ik. Hij gaf ons advies. Op een manier die misschien ook pas kan als je in de tachtig bent. Alsof zijn oude droom nu toch aan het uitkomen is.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

En verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *