Joost Heuver: Bedrijfsuitje

Het studiejaar loopt alweer langzaam op zijn eind. Binnenkort gaan weer veel studenten afstuderen. Zijn ze met hun diploma op alles voorbereid wat bij het werkende leven hoort?

Bij Windesheim word je klaargestoomd tot een kundige professional. Van alles komt voorbij; van groepsprojecten, tentamens en assessments tot een stage en een afstudeerproject. Je krijgt zoveel mogelijk handvaten om je werk later zo goed mogelijk te kunnen doen. Maar er is één onderdeel van je werkzame leven dat je niet bijgebracht wordt: het bedrijfsuitje.

Daar moest ik laatst opeens aan denken. Wij gingen met ons team deze maand namelijk naar Ameland. We moesten onder andere ruim dertig vragen beantwoorden door kriskras over het eiland te fietsen. Een van de opdrachten was: schrijf een leuke tekst in het zand op het strand. Dus schreven wij een leuke tekst in het zand. Dat niveau dus.

Samenwerkingsdingetje

Maar er komt natuurlijk wel meer bij kijken. Er moet altijd iets van een samenwerkingsdingetje in het uitje zitten, anders krijg je geen akkoord van de manager. Al is het vaak iets van hetzelfde (een speurtocht door een  stad, iets in die richting) en lijkt alles vooral een smoes om maar gezellig met elkaar in de kroeg te kunnen zitten op het eind.

Maar het werkt wel. Je leert je collega’s inderdaad beter kennen. Zo weten mijn collega’s nu, voor zover ze dat nog niet wisten, dat ik héél slecht tegen mijn verlies kan. Want terwijl iedereen al aan het eten was in een strandtentje, maakte ik iets verderop nog die tekst in het zand. Waardoor ons team uiteindelijk met de winst terug naar huis ging.

Schoolreisje

Ook al denk je straks dat je een serieuze baan hebt, met serieuze collega’s – professionals –, niets is minder waar wanneer het gaat over het teamuitje. Wij hadden echt weer het gevoel van een schoolreisje. Met z’n allen in een bus, er werden liedjes gezongen en ja, zelfs de grap moest en zou gemaakt worden  om je te verstoppen onder de stoelen, zodat we niet te zien zouden worden bij terugkomst (en nee, niet eens door mij). Dus wees gewaarschuwd…

Joost Heuver is medewerker Evenementen & Internationalisering bij domein Techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *