Joost Heuver: ‘Gaat internationalisering te ver?’

Deze week ontvangen we tijdens de Windesheim International Week bijna honderd gasten uit ruim twintig landen. Om van elkaar te leren, te inspireren en nog veel meer. Het belooft een mooie week te worden.
Al lijkt niet iedereen het eens te zijn met de internationalisering in het hoger onderwijs. Minister van Onderwijs (vooruit, ook van Cultuur en Wetenschap) Robbert Dijkgraaf bijvoorbeeld. Hij kondigde afgelopen vrijdag maatregelen aan om de internationalisering te ‘beheersen’.

Als deelnemer aan de International Week haalde ik afgelopen vrijdag vrolijk mijn badge op in het kantoor van het International Office, waarmee ik tijdens de week overal full access krijg. Maar toen ik later op die dag iets wilde opzoeken op mijn computer, werd ik minder vrolijk. In mijn ooghoek zag ik opeens een nieuwsartikel met een opvallende quote: ‘Beperk komst buitenlandse student’.

Progressieve partij

De eerste gedachte die door mijn hoofd schoot was: zijn er binnenkort verkiezingen waar ik niks vanaf weet (iets wat met dit kabinet en politieke klimaat nooit helemaal uitgesloten kan worden)? Daarna schrok ik vooral dat de quote over internationalisering niet uit de conservatief-rechtse hoek kwam, maar van de minister van onderwijs. Lid van een progressieve partij. Iemand die vrijwel zijn volledige carrière in het onderwijs heeft gewerkt.

Uiteraard heb ik het artikel gelezen en is alles niet zo zwart-wit als de quote deed vermoeden. Er stonden best zinnige dingen tussen. Maar met een aantal conclusies ben ik het echt niet eens. Volgens de minister leidt de toename van internationale studenten bijvoorbeeld tot overvolle collegezalen, een te hoge werkdruk en een gebrek aan huisvesting.

Want studentenhuisvesting was eerder natuurlijk nóóit een probleem… En de overvolle collegezalen en te hoge werkdruk afschuiven op de buitenlandse studenten is oneerlijk. Als je je bij een all-you-can-eat-restaurant volledig laat gaan en daarna boven de toiletpot hangt, moet je jezelf niet alleen verwijten dat je het laatste bolletje ijs nog naar binnen lepelde. Alles wat je daarvoor naar binnen werkte telt net zo goed mee.

Spijkerpoepen

Dat is net zo kort door de bocht als denken dat je de teruglopende (Nederlandse) taalbeheersing – een ander pijnpunt dat Dijkgraaf wil aanpakken – in het hoger onderwijs op deze manier alsnog kunt (of moet) rechttrekken.
Maar ik zal mijn steentje bijdragen. Ik zal onze internationale gasten deze week accentloos tompouce, spijkerpoepen en kleedjesmarkt leren zeggen. Alles voor beter onderwijs!

Joost Heuver is medewerker Evenementen & Internationalisering bij domein Techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *