Afhaaltent én culinair pareltje

Van die regenachtige avonden dat je geen zin hebt om te koken, maar ook geen geld hebt voor een chic diner. Dan ga je langs bij een afhaaltent waar je nét niet comfortabel zit, maar waar je wel heerlijk en goedkoop kunt eten. WIN ging in Zwolle en Almere op culinaire wereldtour.

Nablus

Manakeesh: Libanees ‘ontbijtbrood’

Ben je op vakantie in een zonnig land, en ga je eten in het volle tl-licht, dan weet je (bijna) zeker dat je een goede tent te pakken hebt. Zo oogt de nieuwe Libanese zaak Nablus aan de Thomas á Kempisstraat in Zwolle ook. De ruimte staat vol met cadeau gekregen plantjes, een grote tv en felrode leren banken. Inclusief het ronkende geluid van de koeling op de achtergrond.
Libanees is ons niet bekend. En dat heeft de man achter ‘het loket’ snel door. Er is een open verbinding naar de keuken, en hij wijst de manakeesh per soort aan. Eén met muhammara, een platbrood vol kaas of toch iets met vlees? Hij ziet ons twijfelen en pakt ze erbij. “Ruik maar”. Een welkom gevoel overheerst als hij vraagt of we het hier willen opeten, en we zeggen direct ja. De manakeesh manoushet met za’atar en de akkawi kaas wordt samen met een cola zero besteld. Totaalprijs? 8 euro. Ja echt! Krijg je tegenwoordig niet eens een magnetronmaaltijd voor.

Het eten wordt op een groot rond houten bord naar de tafel gebracht. We vouwen de punten dubbel en eten met de handen. Een hele dunne, knapperige bodem, met zóveel kaas dat het vet eraf druipt. Heerlijk. Terwijl de restjes voor worden ingepakt, vraagt de man achter de kassa of het de eerste keer is, Libanees. Om te vervolgen met: “Volgende keer geen cola hoor, vind ik niet leuk. Je moet het eten bij de thee.” Manakeesh is ten slotte een ontbijtproduct.
Zoek maar op.

Poke Perfect

Gezond, groen en duurzaam

De bloemige nepstruik over de voorgevel gedrapeerd doet Parijsachtig aan. Op de glazen voordeur is een grote ‘gezonde keuze’-sticker geplakt: deze tent móet dus wel gezond zijn. Het interieur is licht en schoon, maar ook ietwat kil. De eerste indruk van Poké Perfect aan de Grote Markt in Almere doet meer denken aan de wachtkamer van een tandarts dan een eet- en afhaaltent. Stoelen, tafels en aankleding is strak wit, en er staan veel planten.

Het menu staat op een groot bord achter de kassa. Je kunt vaste combinaties bestellen, maar ook zelf je poke bowl bij elkaar kiezen: mix en match. Voor de klimaatbewuste medemens staat per gerecht beschreven hoeveel procent co2 je ermee uitstoot, en hoe schadelijk dat voor de aarde is. De gerechten met biefstukpuntjes verbruiken dan ook aanzienlijk meer co2 dan de veganistische varianten.
Als basis van ieder gerecht kan de klant kiezen tussen rijst, quinoa of gesnipperde boerenkool. Daar kies je verschillende groente- en vleestoppings bij, en een saus. We willen makkelijk en snel dus de keuze valt op gerecht ‘You Make Miso Happy’. Een veganistische combo met tofu, aubergine in miso glaze, edamame bonen, rode biet en wortels in Miso Tahini saus, gegarneerd met chipsfrietjes en sesamzaad. Om het nóg gezonder te maken bestellen we het met quinoa. Terwijl de jongedame achter de balie a la tandartsassistente de toppings met precisie bij elkaar schept, krijgen wij steeds meer honger.
De prijs van deze maaltijd is 11,50 euro. Het gerecht ziet er erg mooi en kleurrijk uit. De saus wordt appart geserveerd in een plastic bakje. Dan proeven: een lekkere verse quinoa-salade met bietjes en tofu. Alleen het grote nadeel van tofu: het is enorm zout! Zeker in combinatie met de saus. Conclusie: we willen een traktatiemoment beleven, maar bij dit gerecht proef je zó dat het gezond is, waardoor het beloningsgevoel ontbreekt zoals je dat wel bij een patatje zou hebben.

Iliana’s Taverna

Hemelse pita’s

Sinds 2021 zit Iliana’s Taverna aan de Melkmarkt in hartje Zwolle. Een ‘taverna’ is de Griekse benaming voor een gezellig eetcafé waar voornamelijk lokale gerechten geserveerd worden. Iliana’s lijkt vanaf de buitenkant een knus zaakje waar je gemoedelijk kunt zitten. En de grote neonletters ‘Iliana’s Greek Streetfood’ boven de gevel maken voorbijgangers hongerig, kunnen we ons voorstellen.
Bij binnenkomst valt ons oog op de grote open keuken achterin. Het keukenpersoneel werkt hard aan verschillende gerechten en producten. Vlak voor de keuken staat een ruime toonbank met een prominent menubord erboven.

Sommige gerechten lijken bekender dan de andere. Van gyros en souflaki tot mousakka, mixed grill en patat. Maar ook oreo fajito’s, de meer kleine traditionele gerechten, en mezes, de bijgerechten.
De Griekse keuken staat vaak bekend door grote hoeveelheden vlees, maar bij Iliana’s kunnen ook vegetariërs hun hart op halen. Zo staat er bijvoorbeeld vegetarische gyros op het menu. Om het simpel en authentiek te houden bestellen we een pita gyros voor 8,00 euro. Omdat we het willen meenemen wordt de pita geserveerd in een luxe doos, met huisgemaakte salade en tzatziki in een apart bakje.
Het gerecht bestaat uit een pitabroodje met flink wat gyros, een paar fikse plakken tomaat, wat frieten en een boel versnipperde rauwe uien. Helaas gaat de maag daar niet zo lekker op, en teleurgesteld vissen we die stukjes ui er allemaal uit. Maar de pita smaakt goddelijk: je proeft een stukje hemel in ieder hapje!

Via Toledo

Stukje Napels in Zwolle

Bij pizza’s bestellen denk je mogelijk gauw aan een obscure afhaallocatie die op een garage lijkt, met een tiental scooters voor de deur. Via Toledo, aan de Diezerkade in Zwolle is dat absoluut niet. De entree is rustig en deftig, donkerblauwe gevel en interieur. Met gouden letters staat op een plakkaat onder de toonbank: “Fare la pizza non e un lavoro e un arte – Pizza maken is geen vak, het is kunst.” Het kleine zaakje oogt chic en koninklijk. De vriendelijke eigenaar heet ons welkom en vraagt wat we willen bestellen. Alles bij Via Toledo is authentiek en huisgemaakt. Een pizza ligt wat ons betreft te veel voor de hand, dus we gaan voor een saltimbocca-lella, een Napolitaans broodje met mozzarella, friarielli (Napolitaanse broccoli), salami en provolone, Italiaanse kaas. Kosten 9,95 euro. “Buon appetito, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden”, roept de eigenaar wanneer hij ons een doosje overhandigt, weer chic. Via Toledo is gericht op afhalen en bezorgen, dus het broodje nemen we mee en eten we thuis op.

Bij openen van het doosje word je enorm enthousiast: wat een brood, wat een plaatje! Dan proeven. Het brood smaakt als een focaccia, maar dan minder vet. Je proeft alle ingrediënten waarmee het broodje ruim belegd is. De friarielli doet alleen totaal niet denken aan broccoli, maar aan snijbiet. Daar moet je wel van houden want de smaak is best overheersend. Voor een persoon vinden we het broodje veel te groot, én te machtig. Maar het voordeel is dan wel dat je er de volgende dag nog eens van kunt genieten.

Truk ‘i’ Pan It’s Happening

Antilliaans genieten

Op de parkeerplaats aan de Porporastraat in Zwolle, staat bijna elk weekend een grote tropische foodtruck. We kunnen niet wachten om de Truk ‘i’ Pan It’s Happening uit te proberen! Truk ‘i’ Pan betekent letterlijk broodjeswagen in het Papiaments, en het is dan ook een traditioneel concept met authentieke voornamelijk Antilliaanse meeneem-gerechten.
Van Truk ‘i’ Pan’s uiterlijk worden we in ieder geval erg vrolijk: het is een van oorsprong srv-wagen (weet u nog wat dat is?) die volledig is bedenkt met de print van een tropisch strand en helderblauwe zee. Uit de wagen klinkt keiharde bachata, kizomba en andere Zuid-Amerikaanse muziek, waardoor je al vrolijk dansend je bestelling kunt doorgeven bij het mobiele loket. Op het menu staan zowel snacks en broodjes tot volledige maaltijden. Vleesliefhebbers eat your heart out! Veganisten zijn mogelijk minder blij, en moeten het doen met de kleine salades die je bij de gerechten geserveerd krijgt.

Bij Truk’i’ in de buurt ruikt het lekker naar barbecue, en op het menu vind je dan ook voornamelijk grillgerechten zoals steak, gegrilde kip, spareribs, porkchop en garnalen. Lijkt ons heerlijk, maar het klinkt nogal heavy, zeker in combinatie met patat of nasi, en de dikke laag saus erbij. We gaan dus voor wat kleiners en kiezen voor de traditionele snack Johnny Cake met een flesje Fria, bekende frisdrank van Curaçao. Simpel gezegd is Johnny Cake een gebakken broodje met kaas, en smaakt een beetje als een oliebol, maar dan lichter en platter van textuur. Voor mensen met een cheese addict is dit verrukkelijk. Maar de snack is wel zoutig dus we nemen er gelijk een slok Fria achteraan. Echt dorstlessend is dit mierzoete drankje niet. Kosten voor snack en fris? 7 euro.

FLFL

Ideaal voor wie niet kan kiezen

Deze gloednieuwe zaak aan de Diezerstraat in Zwolle is de ideale plek voor mensen met keuzestress. Op het menu staan niet meer dan vier opties: falafel, wrap met falafel, wrap XL met falafel of een salade met – jawel – falafel. De keuze gaat naar de normale wrap. ‘Do you want it spicey?’ vraagt de jonge dame achter de balie. Een gevaarlijke vraag! Wat verstaat zij onder pittig? ‘A little bit’, is dan ook ons antwoord.

Tijdens het wachten kijken we een beetje rond. Van Casa Bellisima, de knusse koffi etent die voorheen op deze locatie zat, herken je niks meer terug. Er hangt veel FLFL-merchandise aan de muren, en er staan mensen achter de bar met hetzelfde logo op hun schorten. Living On A Prayer knalt uit de speakers. En ook al branden er kaarsjes om 13.30 uur, door het volledig veganistische karakter blijft de zaak een
beetje clean aanvoelen. Een glazen vitrine met verschillende soorten ham en kaas doet nu eenmaal een stuk gezelliger aan. De wrap wordt belegd met royale stukken falafel, komkommer, tomaat en rode rauwe uien. Vervolgens wordt het zorgvuldig ingepakt als snoepje: zoals je vroeger ook met je cadeaus deed. Dan zetten we onze tanden erin: deze falafel smaakt heerlijk smeuïg en er zit naast die venijnige rode ui gelukkig genoeg andere verse groentes in. Eén kleine opmerking: de volgende keer gaan we wél voor spicey. Want de saus die uit de bestelde wrap lekt is dat niet. Niet eens a little bit.

Tekst: Michelle van der Molen en Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *