Planner Susan doet mee aan WK gewichtheffen

Sportief en sterk is ze: Susan Plakke is naast haar baan als roostermaker bij Windesheim professioneel crossfitter en gewichtheffer. Binnenkort vertrekt ze naar Orlando (VS) om deel te nemen aan het wereldkampioenschap.

Gewichtheffen begon als een onderdeel van haar geliefde hobby crossfit. Maar dit onderdeel ging haar zo makkelijk af dat ze anderhalf jaar geleden besloot aan wedstrijden mee te doen. En toen ging het snel: “Door corona konden atleten zich vrij inschrijven voor het Nederlands kampioenschap, zonder zich vooraf te hoeven plaatsen”, vertelt Susan. “Dat toernooi won ik vorig jaar, en ik mocht door naar het Europees kampioenschap in Polen. Tot mijn verbazing won ik die een paar weken geleden ook en werd ik geplaatst voor het Wereldkampioenschap.”

‘Snatch en Clean’

Om op haar best te presenteren traint Susan elke avond bij CrossFit Zwolle, en let ze bij haar voeding goed op haar macro’s, dat is de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Hoe zwaar Susan kan tillen hangt af van de soort ‘heffing’. Haar ‘snatch’, waarbij ze de stang vanaf de grond met gestrekte armen in één vloeiende beweging omhoog tilt, is 85 kilo. Brengt ze de stang eerst naar haar schouders, dan heet dat een ‘clean’ en tilt ze met gemak 104 kilo.

Maar hoe Susan haar kansen inschat op het WK vindt ze lastig te peilen. “Door corona zit er veel tijd tussen plaatsingsgewichten. Ik moet bijvoorbeeld ook tegen sporters die zich vorig jaar al geplaatst hebben voor het WK en het kan dus zijn dat zij nu zwaarder of lichter tillen. In een jaar kan veel gebeuren.”

Crowdfunding

In Nederland is gewichtheffen een kleine sport, waardoor meedoen aan wedstrijden flink in de kosten kan lopen. “Helaas is gewichtheffen in Nederland een sport die niet financieel ondersteund wordt vanuit de bond en moet ik alles zelf bekostigen. Van trainingen, coaches, kleding, wedstrijden tot vliegtickets.” Middels een corwdfundingsactie spaart Susan voor haar deelname aan het WK, waarvoor ze nog slechts €250 euro nodig heeft om haar spaardoel te halen.

Susan vertrekt 28 november naar Amerika, en op 9 december komt ze in actie. Het toernooi is live te volgen via streams op internet.


Bron foto’s: Susan Plakke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *