Op naar het strand!

Na het college neerploffen in een strandstoel, met je voetjes in het zand. WIN nam een kijkje bij strandtenten in Zwolle en Almere, geliefd onder Windesheimers.

Almere: Strand22

Aan de Esplanade in Almere, op een steenworpafstand van de verschillende Windesheimlocaties, is sinds dit voorjaar Strand 22 gevestigd. Een splinternieuwe strandtent pal aan het Weerwater. “Even out-tunen van de hectiek uit de stad.”

Eigenaar Martin Ort heeft elke dag Windesheimers over de vloer voor personeelsborrels, etentjes of gewoon omdat het een relaxte werk- en studieplek is. Mensen van Windesheim hebben volgens hem bij Strand22 een thuisbasis gevonden en we zijn wat hem betreft ‘goede en gezellige klanten.’

Volleybal

In de linkerhoek staat een dj-booth met authentieke platenspelers. Tegen de wand staan kastenvol met platen en boeken die bezoekers te allen tijde mogen pakken. Er is sport- en speelmateriaal voor kinderen en de tent beschikt over een eigen volleybalveld op het strand, zodat er deze zomer ook gebeachvolleybald kan worden.
Volgens Martin was deze locatie vroeger een ‘no-go-area’ in Almere. Er lag alleen maar asfalt, het was er donker en groezelig. Maar als directeur van Stadscentrum Almere had hij al jaren de wens om juist op déze plek een horecazaak te starten.

Funky

“We zijn geen restaurant, alles kan en mag hier”, aldus Martin. En zo voelt het ook. De sfeer is vergelijkbaar met die van een kantine op een camping of vakantieresort, maar dan funky en luxer. “Vaak krijg ik de vraag of gasten de zaak mogen afhuren, maar daar doen we niet aan. We willen altijd publiek toegankelijk blijven. We zijn geen partycentrum.”
“Jammer voor de klant maar voor ons en het personeel echt nodig want het is hier altijd druk. Met mooi weer hangen de gasten nog net niet in de bomen, dan staan alle deuren open en zitten gasten overal en nergens.” Martin heeft zelfs de stoeptegels buiten op de boulevard genummerd als tafelnummers omdat mensen daar ook gaan zitten. De vorm van de strandtent is een koepelvormige loods. Het nadeel van deze constructie is dat het bij drukte binnen nogal gehorig is, en gasten elkaar bijna niet kunnen verstaan.

Uit de speakers luidt seventies en eighties muziek, maar er is ’s avonds ook regelmatig live-muziek binnen. In de zomer wil Martin dat lekker tot in de kleine uurtjes voortzetten op het strand: een sluitingstijd is er namelijk niet. “Zolang de sfeer gezellig is, en het een werkbare omgeving blijft voor het personeel blijven we ’s avonds open.”

Pokebowl

Hoewel het geen restaurant is kun je bij Strand22 verrukkelijk eten van allerlei hippe warme en koude gerechten en snacks. Van pokebowl tot (groente)burgermenu of coquilles. De gerechten worden vers gemaakt en de prijzen zijn aantrekkelijk. Qua drankjes kun je het zo gek maken als je zelf wil. Een frisje of koffie vanaf 2,00 euro tot flessen wijn en champagne voor meer dan honderd euro. Voor 7,50 heb je al een gin tonic.
Het aantal toiletten is daarentegen beperkt waardoor we ons kunnen voorstellen dat je hier zomers voor in de rij moet staan (of je doet je behoefte in het Weerwater).

Zwolle: Blue Bayou

Het stadsstrand op het Rodetorenplein in hartje Zwolle is deze zomer omgedoopt tot ‘Blue Bayou’. Eén stap op het zand en je waant je in een tropisch paradijs.

Aan de sfeer ligt het niet, die is namelijk op en top ‘beachy’. Na een blik op de menukaart krijg je het idee dat je in Zuid-Amerika rondloopt; bij ‘Bennies’, de eetkraam van Blue Bayou, kun je van allerlei taco’s en andere Mexicaanse versnaperingen genieten. Bijna allemaal vegetarisch en ook een ruim aanbod voor de veganisten. Al zijn ze niet allemaal studentenbudget-vriendelijk. Voor een eurootje of 8 bestel je ‘chilaquiles’: een bordje gefrituurde tortillas bedekt met salsa en feta.

Duurzame meubels

Blue Bayou zet zich in voor duurzaamheid. Het meubilair heeft een lekkere retro-uitstraling en Ze geven aan dat de kans aanwezig is dat het meubelstuk waar je op zit zomaar van de tante van de vader van je buurvrouw zou kunnen zijn geweest, en dat zij 5% van de omzet doneren aan een cultuurpot! Rondom het stadsstrand staan kunstzinnige hekwerken en lampen. Dit maakt het strand ’s avonds ook sfeervol om naartoe te gaan.
Het Gilde, de organisatie van live-muzikanten in Zwolle, staat één keer in de maand op te treden bij Blue Bayou. Eva Heijne, deel van dat team, vindt de tent een echte aanwinst. “Niet alleen omdat een strandsstrand gewoon een lekker plekkie is om te hebben, maar ook omdat dit een samenwerking is tussen meerdere Zwolse ondernemers die stuk voor stuk ook echt hart voor cultuur hebben”. Zij denkt dat hiermee een fundament wordt gelegd voor een groter cultureel programma in de stad. “Het feit dat we daarvoor zijn gevraagd geeft maar weer aan dat ze graag samenwerkingen aan gaan en zo het netwerk van toffe jonge cultuur peoples uitbreiden tot iets blijvends waar ook echt toekomst in zit”.

Staand plassen

De toiletten zijn precies zoals je die op het strand tegen zal komen, maar in plaats van het onderscheid ‘man-vrouw’ te maken, doet Blue Bayou dat heel mooi door de twee hokken te onderscheiden in ‘staand plassen’ en ‘zittend plassen’

Naast de strandbankjes staat een groot roze apparaat van de lokale drogist. Het lijkt verdacht veel op een dispenser voor handsanitizer, maar als je je hand eronder houdt komt er in plaats van handalcohol een plens zonnebrand uit.

Sex on the Beach

Voor alcohol ben je natuurlijk welkom bij de bar, waar je ook kan kiezen uit een viertal cocktails. De prijs in combinatie met de inhoud is even slikken, voor 9 euro 50 komt er een Frozen Mojito Sex on the Beach ter grote van een shotje jouw kant op. Het zorgt er wél voor dat je extra geniet van deze verfrissende zoete cocktail. Zelfs de wespen waren er gek op.

Zwolle: Het campusstrand

Ook op de Zwolse campus kun je deze zomer (tot september) ook terecht voor zomerse strandsfeertjes. Bij lekker weer staan er op ons eigen ‘campusstrand’, naast gebouw X, lekkere stoelen en zitzakken klaar.

Het campusstrand is een initiatief van het College van Bestuur, voor alle studenten en medewerkers. “Het is een cadeau in de vorm van leuke chillplek, na ruim 2 corona jaren en omdat we goed gescoord hebben in de Nederlandse Studenten Enquête”, legt Irma van der Kolk uit, die onder andere gaat over de evenementen binnen Windesheim. “Doordeweeks kun je er lekker zitten, vergaderen, overleggen, iets vieren of zelfs exclusief reserveren”. In mei kwam Windesheim met een eigen festival op de campus. Ook het campusstrand werd daar volop voor ingezet.

Het strandje ziet er ook los van evenementen aantrekkelijk uit om te vertoeven, al is er geen standaard catering aanwezig. Wél staan er gratis kannen thee, koffie en water klaar voor de grote dorst. In het zand ligt speelmateriaal voor de liefhebbers die lekker willen graven.

Als je écht doelt op dat ene biertje of borrelhapje, kun je beter even naar het Sportcafé lopen. Een hapje en drankje is namelijk niet standaard te verkrijgen, maar zeker te regelen. In overleg met de foodservice van Windesheim is er een foodtruck aanwezig waar je terecht kan voor het nodige snackje. Alles wat je in de kantines kan vinden, is dan ook daar te verkrijgen.

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto’s: Herman Engbers

Er zijn 1 reacties op «Op naar het strand!»

  1. Grieco schreef:

    Sex on the beach is een glas vol en geen shotje toen wij er waren. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *