Shinen op een festival

Het festivalseizoen begint. Hét moment om uit te pakken met outfits en make-up. Studentes Jitske, Eline en Anika kunnen niet wachten en kwamen naar de make-up studio van WIN om zich festival proof op te laten maken.

‘In elfenkostuum rond het kampvuur’

Eerstejaars Social Work Anika (21) houdt van festivals waar ze écht kan uitpakken; zoals het fantasy-festival Elfia en Castlefest in de kasteeltuinen van de Keukenhof en De Haar waarvoor ze speciale elfenkostuums aantrekt, tot Graspop Metal in het Belgische Desselen waar ze helemaal losgaat op hardrock-muziek.

Een tijdje terug hoorde ze goede verhalen over Liquicity, een drum & bass-festival in de buurt van Alkmaar. Eigenlijk zou ze vorige zomer voor het eerst gaan, maar Corona gooide roet in het eten en het festival werd een jaartje uitgesteld. Ze kan daarom niet wachten om deze zomer ‘eindelijk’ weer helemaal los te gaan.

Voorpret

“Ik vind het heerlijk om weken van tevoren mijn outfit te kiezen. Vooral bij fantasy-festivals is de voorpret net zo leuk als het evenement. Ik spaar dan ook het hele jaar door om naar festivals te gaan. Ik ben van mezelf best creatief en een festival-outfit wordt dan écht mijn project. Ver van tevoren bedenk ik hoe ik er op het festival uit wil zien, koop mooie stoffen en make-up, en ga aan de slag. Alle kleding en kostuums maak ik zelf of ik haal het bij tweedehandswinkels. Pruiken bestel ik online.”
Muziek in combinatie met vrijheid en gezelligheid is wat Anika betreft een festival zo tof maakt om naartoe te gaan. “ ‘s Nachts na de optredens lekker in elfenkostuum op de camping zitten rond een kampvuur, en met wildvreemden kletsen over van alles vind ik heerlijk. De mensen maken de vibe en je beleeft altijd wat. Mijn meest bijzondere festivalervaring is dat we kampeerden op een terrein van een metalfestival, en het een bloedhete zomer was. ’s Avonds na de optredens lieten mijn vrienden en ik per ongeluk een pot chocoladepasta buiten staan. De volgende ochtend dronken we dat goedje als chocolademelk bij het ontbijt.”

‘De liefde van mijn leven vond ik op Lowlands’

Eline van der Wal (21) is vierdejaars Journalistiek en maakte vanaf haar studententijd kennis met de festival-scene. Ze houdt van r&b en hip-hop en gaat dit jaar naar Lowlands in Biddinghuizen en ze zoekt nog kaartjes voor hip-hopfestival WOO HAH! in Amsterdam. Beiden uitgestelde edities door Corona. Nog leuker vindt ze het om nieuwe artiesten te ontdekken. Muziek, festivals en concerten zijn een belangrijk onderdeel van haar leven, en daar hoort ook een goede glitteroutfit bij.
“Mijn kledingkast hangt sowieso al vol met glitter maar op een festival ga ik nóg meer over de top met mijn outfits en make-up. Muziek is een leuke maar wel dure hobby, dus daar zet ik wel tijd en geld voor opzij, en doordat de afgelopen twee jaar niks doorging heb ik flink kunnen sparen. Veel koop ik tweedehands, maar ik speur ook het internet af naar glitteritems.”

De juiste combi

Voorbereiding besteedt Eline dan ook veel tijd en aandacht aan. “Bij meerdaagse festivals probeer ik alle outfits thuis voor de spiegel een keer uit. Het kan wel uren, soms dagen duren voor ik de juiste combinaties gevonden heb.”

Wat volgens Eline in de maatschappij eerder als gek wordt beschouwd kan gewoon op een festival. “Het boeit niemand wat je doet en hoe je eruitziet. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en met vreemden te kletsen. Op een festival hangt altijd een goede sfeer waardoor je makkelijker contact maakt. Een festival is eigenlijk net een klein dorp; je bent nooit alleen.”

Muziek en de festivalsfeer zijn volgens Eline het mooiste dat er is. Mijn meest bijzondere festivalervaring was jaren geleden in de golden circle op Lowlands. Iedereen was in trans van de muziek, mooie lichten en confetti. Ik zei altijd dat ik de liefde van mijn leven op Lowlands zou ontmoeten. Die droom is uitgekomen want tijdens Lowlands zoende ik voor hert eerst met mijn vriend.”

‘Dansen tussen mensen uit heel Europa’

Hoewel vijfdejaars Sporkundestudent Jitske (22) in het dagelijks leven bescheiden is in het dragen van make-up vindt ze het fantastisch om uit te pakken op festivals. Haar muzieksmaak is enorm breed en ze vindt het dan ook het leukst om naar zo divers mogelijke festivals te gaan; van pop, techno en dance tot Nederlandstalig. “Het ene weekend naar Amsterdam Dance Event house en techno luisteren, en het andere weekend mee blèren op Dutch Valley in Spaarnwoude.” Dit jaar zoekt Jitske haar festivalbeleving over de grens: ze gaat naar het Sziget-festival in Hongarije.

“Bij Sziget lijkt me de reis ernaartoe zo mooi. Het is toch in een andere omgeving, andere cultuur. Je staat niet alleen maar tussen onze Nederlandse bevolking te dansen maar ook tussen mensen uit heel Europa en misschien wel van verder af. Het lijkt me een geweldige ervaring om in de festival sfeer ook mijn bewondering te doen aan mensen uit andere culturen met andere dansstijlen en outfits.”

Planning volstaat

Sziget staat voor drie dagen in Jitske’s agenda geblokt en de voorbereidingen zijn volgens Jitske vooral van praktische aard.
“Je moet vrienden vinden die er ook graag naartoe willen, agenda’s naast elkaar leggen, datums kiezen, vervoer regelen. Het moeilijkste aan de voorbereidingen van een drukbezocht festival zijn de kaartjes. Het op tijd bemachtigen hiervan is soms best moeilijk.

Ook qua outfit en make-up denkt Jitske vooral praktisch: haar favoriete festivaloutfit is feestelijk, sierlijk en comfortabel. “Daarbij houd ik zo veel mogelijk rekening met het voorspelde weer. Een zomerse outfit is het makkelijkste, maar als het wat kouder is of er wordt regen voorspelt dan is er iets meer voorbereiding nodig. Ik vind het leuk om aandacht te besteden aan festival make-up, maar een complete metamorfose is niets voor mij. Ik wil wel als mezelf herkenbaar blijven.”

Jitske haar meest bijzondere festivalervaring was bij een optreden van Snollebollekes waar ze middenin de menigte stond. “Iedereen pakte elkaar rij voor rij bij de schouder en sprong zo ver mogelijk ‘van links naar rechts’. Niemand die niet meedeed.”

Festival make-up 2022

Grote make-uptrends die we volgens make-up artist Susanna gaan zien deze lente en zomer zijn ‘negative space eyeliner’, geïnspireerd op de tv-serie Euphoria, waar je bij het aanzetten van de eyeliner niet alles inkleurt. Deze trend wordt geliefd bij alle top make-up artiesten op de catwalk. Vooral eyeliner in neonkleuren zijn populair!

Verfraaide oogmake-up met glitters, felle kleuren en edelstenen maakt zeker in 2022 een comeback. “Op een festival kun je dan lekker uitpakken en felle kleuren en looks combineren die je niet per se in het dagelijkse leven draagt. Het draait allemaal om het leven van je fantasie. Ook rode lippen zijn er om te blijven”, zegt Susanna. “En daar ben ik zelf ook dol op! Wel een tip: zorg ervoor dat de tint van de lipstick past bij je huidskleur.”

Aan iedereen die zelf wil uitpakken op een festival geeft Susanna nog wat tips: “Probeer allereerst nóóit te bereiken wat je op sociale media of Pinterest ziet. Deze looks vergen uren van ambacht en het kost veel tijd om het jezelf aan te leren. Voor kleurovergangen van oogschaduw zeg ik, BLEND BLEND BLEND!! Investeer in een goede kwaliteit penselen en speel tijdens je festivalvoorbereiding met wat looks. Laat je creativiteit de vrije loop, en je persoonlijkheid schittert. Als je twijfelt, pak dan je perfecte tint voor rode lippen en houd je ogen en gezicht natuurlijk. Check altijd van tevoren het weer en controleer je make-up bij daglicht voordat je het op pad gaat.”

Susanne Douglas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *