Dit zijn doorgewinterde fans van het Eurovisie Songfestival

Na een jaar uitstel viert Nederland weer feest. Deze week staat namelijk in het teken van het Songfestival. Iedereen kan weer live voor de televisie genieten van spraakmakende acts, glitters, pailletten en Europees folklore. Deze studenten van Windesheim zijn enorme Eurovisiefans.

Aurelia Plender – derdejaars lerarenopleiding Economie

“Morgen ga ik naar de juryshow van de tweede halve finale. Ik móést kaarten hebben, deze kans krijg ik nooit meer!, dacht ik. Ik houd van alles wat met het Songfestival te maken heeft. Bij pubquizzen zijn mijn vriendinnen altijd verbaasd dat ik er zo veel van weet. Ik kijk ieder jaar uit naar de acts, de visuele effecten en de outfits. Plus ik ben een hele grote muziekliefhebber.

Ik bekijk statistieken en volg bloggers die alle ontwikkelingen bijhouden. Frankrijk wordt volgens hen de grote winnaar, maar mijn favoriet is de Griekse inzending. Ik volg haar al heel lang. Ze deed eerder namelijk mee aan het Junior Songfestival en ze is gewoon steengoed. Cyprus vind ik ook een hele sterke, de show die ze neerzet is top en het nummer zou ik zo luisteren in de auto.”

The only vision is Eurovision

Sebastiaan Vaca – derdejaars student journalistiek

“Vanaf het moment dat de nummers bekend zijn volg ik het Songfestival op de voet. Alle nationaliteiten van Europa staan een keer in het jaar op hetzelfde podium. Het is een mooie manier om te vieren dat Europa samen is. Twee jaar geleden was ik voor mijn studie in Israël dat toen het Songfestival organiseerde, hét jaar dat Duncan Laurence won. Geweldig was het om die sfeer mee te maken!

Mijn grote liefde dit jaar is Frankrijk, ik ben zelf ook half Frans en binnen onze familie speelt het enorm. We overleggen veel met elkaar en iedereen vindt iets anders leuk. Frankrijk heeft een prachtig Franstalig nummer; zoiets hebben we nog nooit gezien op een Songfestivalpodium. Iedereen wordt door dit nummer geroerd dus wat mij betreft is dit ook de winnaar. Maanden geleden heb ik al vrij gevraagd voor deze week. Met vrienden ga ik thuis alle shows kijken, en tijdens finale trekken we extra feestelijke kleding aan zodat we lekker ‘flamboyant’ voor de televisie zitten. We houden dan ook met z’n allen de puntentelling bij en we geven zelf punten.”

Rowan Geleijnse – eerstejaars Journalistiek

“Het Songfestival is heel verbindend, maar ik ben ook enorm fan van dat circus ieder jaar. Nederland is vooral goed in het ‘doe-maar-normaal’ gehalte. Dan is het juist leuk om te zien dat er landen zijn die wel volledig uitpakken; het ene nummer is knotsgek en het andere heel ontroerend. Maanden geleden begon ik al met oriënteren op de nummers en de artiesten. De inzendingen dit jaar zijn ijzersterk.

Er zijn een heleboel landen die ik  de winst gun, maar Frankrijk is toch wel mijn favoriet. IJsland vind ik ook leuk, Italië staat op 1 in de bookmakers. Malta zou ook een goede winnaar zijn. Jeangu Macrooy vind ik dit jaar een waardevolle Nederlandse inzending, maar ik denk niet dat hij gaat winnen. Tijdens het event ben ik niet zo van de feestjes thuis. Toen Duncan Laurence won zat ik in mijn eentje met een fles wijn en dat was helemaal prima. Dit jaar ga ik samen met een vriend kijken en we houden samen de punten bij.”

Noor Mekel – derdejaars Journalistiek

“Vroeger vond ik het Junior Songfestival al helemaal leuk. Later ben ik ook het Songfestival voor volwassenen gaan kijken: dat Anouk meedeed in 2013 vond ik helemaal fantastisch, maar de laatste jaren kijk ik écht obsessief. Ik houd de bookmakers in de gaten en kijk online filmpjes over alles wat met het Songfestival te maken heeft. Voor mijn stage bij JAN Magazine volg ik het ook op de voet.

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie dat ik met mijn beste vriend een songfestival-logeerweek organiseer. We maken het onszelf lekker comfortabel met een hapje en drankje maar we zitten niet met vlaggetjes en oranje M&M’s op de bank. Mijn favoriet is IJsland, daar heb ik echt een zwak voor. Zweden en Frankrijk vind ik ook mooi; ik denk dat dit jaar Frankrijk gaat winnen.”

N.B. Foto’s bij dit artikel zijn van vóór de Covid-pandemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *