Eelco Boss: Windesheim staat onderaan

Nietszeggende kreten. Je kunt er alle kanten mee op. Op de traditionele marketingafdelingen van het bedrijfsleven geldt: hoe vager de kreet, hoe beter. Want dan kun je altijd zeggen dat jij het bent. Zo las ik laatst op een pak melk: ‘op weg naar 100% duurzaam’. Hoe lang die weg dan is en waar het eindpunt precies ligt, zeggen ze niet natuurlijk. We zitten dus eigenlijk allemaal op die weg, want niemand is tegen ‘duurzaam’; wat het in deze context ook betekenen moge.

Op Windesheim willen we de wereld ook duurzamer en inclusiever maken. Ik controleer de waarde van zulke kretologie altijd door twee proeven. De eerste proef: de omdraaiing. Zouden er ook onderwijsinstellingen zijn die dat níet doen? Die verkwisting en uitsluiting nastreven? Als het antwoord ‘nee’ is, dan weet ik genoeg: consequentieloze kletspraatjes. Een vluchtige blik op de sites van andere hogescholen leert trouwens inderdaad dat ze allemaal zeggen iets met ‘duurzaamheid’ te doen. De tweede proef is om te testen of ondanks de ‘nee’ bij proef 1, misschien toch geëxcelleerd wordt op het genoemde thema, dat er tien stappen harder gelopen wordt dan bij de concurrenten.
Practice what you preach.

Eens even kijken… Afgelopen jaar heeft het studenteninitiatief SustainaBul een ranglijst gemaakt van de meest duurzame hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Dit met heldere criteria waarin onder andere de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN worden meegewogen. Je weet wel, van die trap in het X gebouw. Van de 32 onderzochte instellingen staat Windesheim op…. Tatatata…. Plek 31! Wij zitten een beetje in de klimaatontkennerscategorie van de hogescholen en universiteiten. Op plek 32 staat een conservatief christelijke micro-hogeschool in Ede. Je zou bijna denken dat wij ook zijn gaan geloven dat God onze klimaatproblemen uiteindelijk wel komt oplossen.

Daarom heb ik een voorstel: Henk gaat nu weg in de waan dat we een heel duurzame hogeschool zijn. Lekker laten gaan zou ik zeggen. Als hij dan weg is, grijpen de lectoren de macht onder leiding van Margie Topp (die heeft bewezen wél duurzaam onderzoek te doen) en maken Windesheim binnen een jaar écht duurzaam. Dit aan de hand van concreet geformuleerde doelen. Ik wil wel helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *