‘Studenten: kijk goed waar je recht op hebt’

Ongeveer 25 procent van de eerstejaars die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt daar geen gebruik van. Daardoor lopen ze veel geld mis. En zo zijn er meer regels en rechten rondom studiefinanciering waar studenten te weinig van weten, zegt Magda Lokhorst, decaan op Windesheim. Daarom heeft ze een duidelijke boodschap voor alle studenten: “Verdiep je in de regels en kijk waar je recht op hebt.”

Van die studenten die wel recht hebben op een aanvullende beurs maar daar geen gebruik van maken, leent ook nog eens ongeveer 41 procent geld van DUO. Dit blijkt uit een schatting van het CPB (Cultureel Planbureau) uit 2020. Heel erg zonde, vindt Lokhorst: “Ze steken zich onnodig in de schulden, terwijl ze dat geld waarschijnlijk goed kunnen gebruiken.”

De aanvullende beurs voor een student wiens ouders samen minder dan 34.586 euro per jaar verdienen, kan oplopen tot ruim 400 euro per maand, afhankelijk van een aantal factoren.

14.000 euro misgelopen

Terwijl de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het studenten wat het aanvragen van een aanvullende beurs juist makkelijk maakt. “De eerste stap is één vinkje dat je aan moet zetten. DUO checkt daarna of je daadwerkelijk recht op die aanvullende beurs.” Daar krijgt de student vervolgens automatisch bericht van. “Overigens kunnen studenten ook met terugwerkende kracht over dit studiejaar nog een aanvullende beurs aanvragen.”

Lokhorst wijst ook op het geval van de Zwolse pabo-student Bryan die vergat het vinkje aan te zetten en daardoor naar eigen zeggen in vier jaar tijd 14.000 euro misliep. Bryan probeert nu via de rechtbank dat geld alsnog te krijgen, zo vertelt hij in een nieuwsbericht van dagblad De Stentor.

Financieel afhankelijk van ouders

Uit het Nibud Studentenonderzoek 2021, dat plaatsvond onder 1500 hbo- en wo-studenten, blijkt dat steeds meer studenten geld ontvangen van hun ouders. In 2015 was dat nog 53 procent, inmiddels is dat 68 procent. “Studenten zijn financieel afhankelijker geworden van hun ouders”, concludeert het NIBUD. “Ze blijven vaker thuis wonen en hun ouders dragen gemiddeld meer bij. Studenten beschouwen een lening voor hun studie minder vaak als investering in hun toekomst.”

Het NIBUD signaleert net als Lokhorst een ‘verontrustende’ ontwikkeling: “We zien dat de kennis van studenten over het studiefinancieringsstelsel is afgenomen. De renteregels rondom studieschulden zijn het minst bekend bij studenten. Circa één op de drie is er niet van op de hoogte dat ze rente betalen vanaf het moment dat ze studieschuld opbouwen. En 28 procent denkt dat je pas rente betaalt als je bent afgestudeerd.”

Andere opvallende cijfers uit het Studentenonderzoek: In 2021 deed slechts 51 procent van de studenten met een bijbaan belastingaangifte. Bijna 25 procent van de studenten die geen zorgtoeslag ontvangen, geeft aan niet te weten wat zorgtoeslag is. Slechts 20 procent wist dat er geen bovengrens is aan wat je mocht bijverdienen in 2020.

Financieel spreekuur

Decaan Magda Lokhorst wijst tot slot op het Financieel Spreekuur (FSU) op de Zwolse campus en de financieel coach in Almere, onderdeel van het Studie Succescentrum (SSC) van Windesheim. Studenten met vragen of financiële problemen kunnen zich bij hen melden, via het mailadres financieelspreekuur@windesheim.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *