Karin: Ome Duo, de rotte appel in de familie

Ik ben geen voorstander van lenen bij ome DUO. Je denkt misschien: ‘joh, dat kun je allemaal binnen 35 jaar terugbetalen’, maar bedenk goed dat je studieschuld, zonder dat je het door hebt, flink kan oplopen. Je wilt op jonge leeftijd toch niet al diep in de schulden zitten?

Toch kom je er als student bijna niet onderuit, dat lenen. Vooral als je wilt genieten van je studentenleven, toe bent aan een nieuwe start of gewoon geen zin meer hebt om ‘thuis’ bij je ouders te wonen. Vaak wordt de lening niet alleen gebruikt voor het betalen van de studie en de huur van een kamer, maar ook om andere leuke dingen van te kopen en mee te doen. Lekker zelf weten natuurlijk, alleen niet heel handig als je het mij vraagt.

Drie keer raden wie er geld aan het lenen is? Inderdaad. Me, myself and I. Ik wil helemaal niet lenen, maar veel keuze heb ik niet. Mijn ouders gaan verhuizen naar een dorp. Daar heb ik geen sociaal leven en aansluitingen met het ov zijn niet te doen, omdat het in de middle of nowhere is. Daarom besluit ik om op kamers te gaan in de stad waar ik al woonde, zodat ik mijn vrienden en familie kan blijven zien.

Ik heb een baan, krijg een aanvullende beurs en mijn ouders betalen een groot deel van mijn studie. Genoeg om alles te betalen zou je denken. Toch is het mij niet gelukt. Ik kan namelijk niet te veel werken, omdat school belangrijker is. Met het geld van mijn ouders kan ik geen huur betalen. Hadden we nog maar de basisbeurs hè? Dan heeft elke student recht op geld van DUO. Of je nou nog thuis woont of op kamers wilt.

Wat zeggen jullie, weer terug naar 2015? Toen het oude leenstelsel er nog was? Mijn zus heeft gebruik gemaakt van dat stelsel en ziet zeker meer voordelen. Ze ging vrijwillig uit huis en had toen door de basisbeurs wél genoeg geld om de huur te betalen. Ook zit ze minder lang vast aan haar schuld, 15 in plaats van 35 jaar. Ik ben niet de enige die terug zou willen. Meerdere studenten en organisaties hebben gedemonstreerd tegen het nieuwe leenstelsel. De basisbeurs moet dus terug en renteverhoging moet ook worden afgeschaft.

Hoe aardig we je ook vinden, ome Duo, voorlopig ben je nog de rotte appel uit de familie die elke verjaardag als gespreksonderwerp voorbijkomt. De basisbeurs doet het eigenlijk veel leuker op verjaardagen.

Karin Tienstra, eerstejaars journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *