‘Camera’s’ T-gebouw verwijderd na protestactie

Een deel van de zogeheten ‘ruimte-sensoren’, apparaten in de plafonds van lokalen die zijn uitgerust met camera’s die bezoekers registreren, wordt verwijderd na een wilde actie van studenten en docenten.

De actievoerders stoorden zich dermate aan de ‘camera’s’ in gebouw T, dat ze besloten om een deel van de sensoren onklaar te maken. Dit deden ze door de sensoren uit het plafond te trekken en de stekkers te demonteren.

De kwestie werd onlangs besproken in de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad. Hessel Bultsma, cmr-lid en student bij HBO-ICT, werd geattendeerd op de actie. “Het gaat om een groep studenten en docenten van met name HBO-ICT die zich hier zorgen over maakt. Zij zien het als een inbreuk op de privacy. Ik weet niet wie de stekkers eruit heeft gehaald, wel weet ik dat in ieder geval op T4 alle stekkers van de camera’s eruit liggen.”

De ruimte-sensoren zijn onderdeel van een experiment om de bezetting van lokalen op de campus bij te houden, het project wordt aangestuurd vanuit de diensten IVT en Huisvesting. De sensoren hangen niet alleen in gebouw T, maar ook in E, F en G.
Bij het experiment worden twee modellen sensoren uitgeprobeerd. De één doet de registratie wat nauwkeuriger dan de ander, maar beide modellen zijn zo geprogrammeerd dat de camerabeelden niet zichtbaar worden.

Herkenbaar

Toch voelen de actievoerders zich er niet prettig bij, vooral omdat er in de lokalen soms ook SB gesprekken gevoerd worden. De klachten gaan vooralsnog alleen over het model sensor dat het duidelijkst als camera herkenbaar is, model Steinel. Deze sensoren hangen aan de plafonds in onder meer in collegezaal T 4.17 (zie foto):


Over de andere sensoren die boven deuren hangen, hebben de actievoerders geen klachten geuit, model Xovis (zie foto):

Hoog opgenomen

Het managementteam neemt de klachten serieus en heeft de projectgroep gevraagd om de pilot te stoppen en de camera’s weg te halen uit T, vertellen manager bedrijfsvoering Dorien Bandel van domein Techniek en Ilja Clabbers, opleidingsmanager van HBO-ICT.
“Het signaal dat studenten het onprettig vonden hebben we zeer hoog opgenomen. De systemen werken anoniem, dus er was formeel niets aan de hand vanuit AVG-perspectief. Maar we kregen hierover veel ongeruste mails en vragen, waarom we toestemming hadden gegeven voor deze pilot en of de camera’s echt geen illegale dingen deden. Wij als opleiding moeten zorgen voor een veilig leerklimaat. Of het hier om een echte camera gaat of een fake-camera, dat maakt dan niet uit. Als studenten zich onveilig voelen moeten we gewoon ingrijpen.”

Gebrekkige communicatie

Volgens Hessel heeft de onrust ook te maken met gebrekkige communicatie over het project. De pilot startte vlak voor de corona-pandemie en werd in de zomer van 2020 gecommuniceerd naar studenten en medewerkers. Maar door de lockdown werden de lokalen afgelopen studiejaar nauwelijks gebruikt. Bandel en Clabbers: “Pas toen afgelopen september alle lokalen weer vol waren, meldden studenten HBO-ICT dat ze het vreemd vonden dat ze gefilmd werden. Dat dan een stekker uit de camera wordt getrokken zonder overleg met de eigenaar, keuren wij niet goed maar begrijpen wij volledig.”

Hun conclusie: “De projectgroep kan vaststellen dat de pilot is geslaagd. Het mag duidelijk zijn dat het ene systeem niet bevalt en de camera’s verwijderd mogen worden. Daar wachten we alleen nog steeds op.”

Lees ook het eerdere artikel van WIN: Sensoren gaan aanwezigheid checken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *