Sensoren gaan aanwezigheid checken

Windesheim experimenteert met slimme sensoren in lokalen, die de aanwezigheid van studenten en medewerkers vastleggen.

Het gaat om sensoren in de plafonds van lokalen, die zijn uitgerust met camera’s die bezoekers registreren. Ze zijn zo geprogrammeerd dat de camerabeelden niet zichtbaar worden. De sensor telt alleen hoeveel personen binnen zijn en waar ze zitten.

Het experiment is onderdeel van de pilot Roombooking & Sensoren van de afdelingen IVT en Vastgoed & Facilitair. De sensoren hangen in verschillende vergaderlokalen bij de diensten en ook in twee lokalen die voor onderwijsdoeleinden gereserveerd kunnen worden: E 2.01 en E.202.

Via de sensoren kan Windesheim beter bijhouden hoe lokalen benut worden en of ruimtes daadwerkelijk gebruikt worden na een reservering, zegt Rob Gort van IVT.

Silhouetten

Er worden twee verschillende sensoren onderzocht. De eerste kan alleen silhouetten herkennen en zien waar die zitten. De tweede meet nauwkeuriger de bewegingen van de aanwezigen. “In principe kan zo’n nauwkeurige sensor ook informatie bieden voor nooddiensten, bijvoorbeeld als naar mensen gezocht wordt bij brand of andere calamiteiten.”

Moeten we bang zijn voor een soort Big Brother op Windesheim? Gort: “Nee, absoluut niet. Volgens de privacywet mag de hogeschool nooit filmen in een onderwijs- of werklokaal zonder toestemming van de student of medewerker. Om de privacy te verzekeren gebruiken we alleen systemen waarvan de vastgelegde beelden nooit te bekijken zijn door de beheerder.”

In andere landen is daar wel discussie over. Op scholen in China worden zelfs camera’s met gezichtsherkennig gebruikt, die bijvoorbeeld vastleggen of een student wel oplet in de les. Gort: “Daar is veel kritiek op. Maar van de andere kant zijn er ook altijd mensen die blij zijn met camera’s omdat ze de veiligheid verbeteren.”

Elektronisch reserveren

Het andere onderdeel van de pilot, getiteld Roombooking, gaat over elektronisch reserveren van lokalen. Voor dit experiment zijn displays bij ingangen van vergaderlokalen gehangen, waarop medewerkers een ruimte kunnen reserveren en direct kunnen zien of en wanneer hij geboekt is. De pilot is begonnen met vergaderlokalen van IVT en Vastgoed & Facilitair zelf, maar wordt nu uitgebreid naar de afdeling Personeel &Organisatie en een aantal onderwijslokalen.

Rob Gort demonstreert hoe je een lokaal boekt via de display bij de ingang

Er wordt geëxperimenteerd met een nieuw type display die ook gekoppeld kan worden aan Office365. Daarop kan een gebruiker inloggen en gepersonaliseerd alle lokalen boeken die zijn aangesloten binnen de pilot.

“We verwachten dat er ooit een Windesheimbreed systeem gaat komen voor roosteren en reserveren, met deze pilot kunnen we uitzoeken aan welke eisen zo’n systeem moet voldoen. Hieraan zit ook een organisatorische component: de domeinen hebben hun eigen ruimtes die ze niet zomaar voor algemeen gebruik vrij willen geven.”

Smart Building

IVT en Vastgoed & Facilitair hebben trouwens nog meer pilots in de planning onder de noemer Smart Building, waarbij sensoren onder meer luchtkwaliteit, licht en temperatuur meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *