Nieuw op de campus: toneelvereniging voor studenten

Op zoek naar een gezellige club mensen om mee toneel te spelen? Zoek dan niet verder. Want sinds kort bestaat STV Dionysos, een toneelvereniging speciaal voor studenten.

Laagdrempelig speelplezier, samenkomen, jezelf ontwikkelen en leren over theater. Dat zijn de vier uitgangspunten van de nieuwe vereniging, vertelt Windesheimstudent Isa Schröder. “In Zwolle zijn al verschillende toneelgroepen, maar die richten zich vaak op een iets oudere leeftijd. Of je moet er auditie voor doen, of er komen flinke kosten bij kijken. Met onze vereniging willen we toneelspelen in Zwolle toegankelijker maken voor jonge mensen.”

Groepsgevoel

“Daarnaast willen we ook mensen samenbrengen, zodat ze contacten kunnen leggen en vriendschappen opbouwen, buiten hun studie om. Tijdens toneelspelen heb je al snel dat alle gebeurtenissen van de buitenwereld, om het maar even zo te formuleren, van je afglijden. Er ontstaat al snel een groepsgevoel.”

De vereniging is voor alle studenten in Zwolle, maar richt zich voorlopig vooral op Windesheim. Initiatiefnemers zijn, naast Isa Schroder, Els Klaui (oud-Windesheimstudent) en Rico Coenen, student aan de ArtEZ-opleiding Docent Theater).

Rico: “We repeteren sinds kort elke dinsdagavond hier op de hogeschool en iedereen die zich aanmeldt is daarbij welkom. Momenteel zijn we bezig met improvisatietheater, omdat het voor nieuwe mensen makkelijk is om aan te haken. We gaan bijvoorbeeld improviseren met behulp van het scenario van The Christmas Carol.”

Toekomstplannen

Maar Isa, Rico en Els kijken al verder vooruit. Isa: “We gaan werken in blokken die bijvoorbeeld twee of drie maanden duren. Elke periode willen we gaan afsluiten met een voorstelling, mét of zonder publiek. Andere manier van toneelspelen van acteren willen we ook aan bod laten komen. Acteren voor de camera bijvoorbeeld.”

Rico: “Het idee achter STV Dionysos is namelijk dat je er iets van leert. De vorm waarmee we aan de slag gaan kan ook uit de groep komen. Als iemand ‘spoken word’ roept, is dat ook een optie.”

Op de lange termijn hopen Isa, Els en Rico een gevestigde toneelvereniging binnen Zwolle te worden. Rico: “Met een eigen plek om te repeteren. En dat we meerdere groepen hebben, bijvoorbeeld een maakgroep en eentje die zich richt op improvisatie.”

Wil je meer weten over studententoneelvereniging Dionysos of wil je je aanmelden voor een repetitieavond? Mail dan naar stv.dionysos@gmail.com

Er zijn 1 reacties op «Nieuw op de campus: toneelvereniging voor studenten»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *