Judith Kreuze: ‘Ik wil ook op kamers!!!’

Kamernood, vrijwel iedere student weet ervan. Er zijn nauwelijks studentenwoningen beschikbaar, langer thuis wonen lijkt de enige optie. Dit geldt ook voor mij. Ik zou graag op kamers gaan, maar zoals het nu gaat heb ik weinig succes. Toch blijf ik proberen, want wat zou ik graag het huis uitgaan!

Mij écht student voelen, daar ben ik aan toe. Tot nu toe is dit alleen gelukt in de Bruisweek twee en half jaar geleden. We gingen uit en feestten de hele nacht. Daarna ben ik niet meer uitgegaan in Zwolle. Ik woon te ver weg en heb er geen vrienden op kamers om te bezoeken; zij hebben ook last van de woningnood. Daarna kwam corona in mijn tweede studiejaar, waardoor ik noodgedwongen thuis bleef en les volgde. Al met al heb ik mij nog niet écht student gevoeld.

Studentenhuis

Als ik op kamers zou wonen, zou dat anders zijn. Het idealistische beeld van een vrolijk studentenhuis waar alles uit elkaar valt van ellende, staart me lachend toe. Het lijkt me heerlijk om met drie andere studenten in een huis te wonen. Soms samen eten, hier en daar een feestje en vooral veel gezelligheid! Je kunt doen en laten waar je zin in hebt, ‘even’ een terrasje pakken in de stad of uitgaan. Dat mis ik allemaal nu ik nog thuis woon in een dorpje achteraf.

Ook het feit dat mijn twee jongere zusjes al op kamers wonen speelt mee. Ze zijn tweedejaars hbo-studenten en wonen met hun net 18-jarige leeftijd op kamers in Groningen. Ik word warm van de verhalen waar ze mee thuiskomen. Zoveel nieuwe ervaringen die het studentenleven maken tot wat het moet zijn, het klinkt geweldig.

Doordat zij op kamers wonen, ben ik doordeweeks enig kind thuis. Ik als oudste dochter woon nog thuis, terwijl de jonge tweeling op kamers woont. Ik had het graag andersom gezien.

Ontdekken

Zonder mijn zusjes vind ik het thuis aardig saai. Mijn ouders zijn geweldig, daar niet van. Maar ik mis gewoon het studentenleven, de wereld ontdekken vanuit een verkrekt kamertje van acht vierkante meter. Ik mis het zelf koken en laten aanbranden, nieuwe mensen leren kennen en het studeren op mijn een eigen plek. Mijn eigen ruimte, dat zou ik graag willen.

Maar zolang de woningnood speelt, is de kans klein dat ik dit studiejaar al een kamer vind. Thuis blijven wonen lijkt de enige optie. Maar wie weet gebeurt er nog een wonder en kan ik dan ook eindelijk gaan beginnen aan mijn leven als student! Wie helpt me?

Judith Kreuze is derdejaars student Social work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *