Zo vier ik vakantie: ‘Iedere centimeter van deze bus onder handen gehad’ (1/5)

Vliegtuig, auto of de trein? Het kan ook een avontuurlijker. Journalistiekdocent Egbert Hermsen knapte een Volkswagenbusje helemaal op. “Veel leuker dan zo’n dure, gelikte camper uit een showroom.”

“Ik ben best trots op dit busje: ik heb hem helemaal zelf verbouwd. Het was een wrak toen ik hem kocht. Het laswerk, het interieur, de schokbrekers, de distributieriem… alles maakte ik weer als nieuw.”

Het klussen was echt kicken. Oude kleren aan, slijptol in de hand, knetterharde muziek aan. Dan ben ik helemaal van de wereld. Ik kén die bus ook echt: ik heb iedere centimeter onder handen gehad.

Litteken

Laatst lag ik onder de bus iets te lassen, toen er een gloeiend stukje metaal in m’n mouw viel. Dikke brandplek op mijn arm. Nu zit daar een littekentje. Dat zie ik als een aandenken aan mijn bus.

Dit zelfgemaakte busje vind ik veel leuker dan zo’n dure gelikte camper uit een showroom. Mijn vrouw en ik stonden ooit op een camping in Zutphen tussen de grote luxe campers. Kwamen wij aan met ons zelfgemaakte campertje, als een stelletje hippies. Zij met hun elektrische fietsen, wij met onze schapenvachtjes op de stoelen. Ik wist dat ze naar ons keken, maar dat vond ik alleen maar leuk.

Zwervend bestaan

Het liefst leid ik een zwervend bestaan. Dat je weg kan wanneer je wil en overal je laptop open kunt klappen. Maar dat is met mijn werk niet handig; ik moet steeds op dezelfde plek zijn. Als ik geld genoeg zou hebben en ik kreeg mijn familie mee, dan sprong ik vanavond in die bus en kwam ik nooit meer terug. Die vrijheid lijkt me geweldig.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *