Zomerse boekentips

Vakantie! Eindelijk weer eens tijd om met een goed boek de hangmat in te duiken. Acht tips van boeken die je móét lezen, ingezonden door studenten, docenten en medewerkers van Windesheim.


Italianen kunnen niks

“Dit is een van mijn lievelingsboeken omdat het voor mij een wereld van herkenning is. Ik herken mij heel erg in de problemen die Bert Visscher tegenkomt. De cultuurbotsing die in het boek wordt beschreven, is bij mij ook aan de orde omdat ik een Italiaanse moeder heb. Ik zeg altijd dat zij ding beter doet dan Nederlandse moeders, zoals het koken en de gastvrijheid. Dit boek heb ik van mijn beste vriend voor mijn verjaardag gekregen, omdat hij heel erg moe werd van het gepoch over de Italiaanse ‘famiglia’ en cultuur.

Daarnaast is het zo dat dit boek geschreven is door een cabaretier, waardoor je als het ware door zijn bril leest. Dit maakt het erg grappig en luchtig. De schrijfstijl is ook erg prettig door de vrij korte zinnen, waardoor het makkelijk weg te lezen is.”

Dario Siebert, student lerarenopleiding Frans


Ik reis alleen

“Bjørk wordt wel de opvolger van Jo Nesbø genoemd. Deze Noorse thrillerschrijver krijgt het voor elkaar om met zijn debuut ‘Ik reis alleen’ de lat voor zichzelf direct hoog te leggen. Het boek grijpt je vanaf het begin bij de keel en laat niet meer los. Je blijft de pagina’s omdraaien en het heeft een eind waar je ‘u’ tegen zegt. Als je deze uit hebt, kun je direct door met de volgende drie in de reeks en in mei verscheen deel vijf. Zeker een aanrader!”

Michael Noij, student lerarenopleiding geschiedenis


The Priory of the Orange Tree

“Dit boek is een combinatie van Game of Thrones en Lord of the Rings, waarbij je meerdere karakters volgt die allemaal een vijand tegen willen houden. De wereld die Shannon gecreëerd heeft is erg gedetailleerd, met verschillende landen en geloven en een gedeelde geschiedenis waar ieder land een andere waarheid gelooft. Van de hoofdpersonages is de helft vrouwelijk en heeft de helft een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Ook zijn de etniciteiten van de personages verschillend. Er is dus representatie in overvloed. Hoe alles uitgedacht is en in elkaar zit vind ik erg goed. Er is geen boek dat voor mij hetzelfde voelt als deze. Wel moet je er aan denken dat dit boek Engelstalig is en geen vertaling naar het Nederlands kent. Mocht je daar geen problemen mee hebben dan is dit boek echt een aanrader.”

Merel Thelen, student lerarenopleiding Engels


De geschiedenis van de liefde

“Het verhaal van een oude joods-Poolse immigrant wordt verbonden met het leven van een meisje in Amerika dat wil weten wie haar naamgenote in een boek is. Ik hou heel erg van fictie die bijna gebeurd zou kunnen zijn, maar waar altijd een tikkeltje fantasie, naïviteit en dromerigheid bij komt kijken.

Sommige mensen komen niet door dit boek heen, maar echt: hou vol! Het is inderdaad even taai, maar als je door de eerste hoofdstukken heen bent, ontspint zich een wonderlijk en liefdevol verhaal dat in prachtige, poëtische zinnen verteld wordt.”

Karla Derks-Wolthuizen, docent opleiding HBO-ICT


The cat who saved books

“Over een jongen die zijn opa en daarbij diens boekenwinkel verliest, zijn enige gezin en thuis. Het verhaal gaat over het teruggeven van levenslust aan de jongen en het inzicht dat er nog meer dingen in zijn leven bestaan die dierbaar zijn, zoals zijn liefde voor boeken en vrienden van school.

Het is prachtig geschreven en makkelijk doorheen te lezen, zelfs als je niet veel of vaak leest. Het boek maakt van een zwaar thema een luchtig en mooi verhaal waardoor de lezer soms niet eens doorheeft wat er daadwerkelijk op emotioneel gebied bij de karakters gebeurt. In dit verhaal kun je de passie voor boeken van de karakters voelen. Het is zeker een feel good boek om casual te lezen in de trein of thuis op de bank.”

Sharon Veldman, student opleiding bouwkunde


De tijgerkat

“Historische roman over het laatste klassieke, feodale gezinshoofd van de Salina’s, een oud Siciliaans geslacht. Speelt zich af tijdens de eenwording van Italië in 1860/1861. Is te lezen als literair meesterwerk, maar ook als nostalgische terugblik op het oude, feodale Sicilië, als een verslag van binnenuit van de veranderingen in de negentiende eeuw, en als een mooie familiekroniek.

Als je het boek uit hebt kun je meteen door met de verfilming uit 1963 door regisseur Luchino Visconti, eveneens zeer de moeite waard. Tevens goed te combineren met een reis naar Sicilië.”

Bas den Herder, docent opleiding journalistiek


Zeven minuten na middernacht

“Aangrijpend en meeslepend verhaal over verlies en rouwverwerking. Zorg er vooral voor dat je de versie koopt waar ook de tekeningen in zijn opgenomen. Ik had dit boek aangeraden aan mijn nichtje om te lezen voor de boekenlijst van Engels voor haar Havo. Maar haar docent had de plaatjes gezien en meteen het boek afgekeurd zonder zich verder te verdiepen in het verhaal.

Sindsdien grijp ik elke kans aan om te laten weten dat dit volgens mij een waardevol boek is om te lezen, ook voor het Havo-examen!”

Martijn Sikkens, medewerker domein Techniek


Noorse goden

“De manier waarop Gaiman de Noorse mythologieën vertaalt is gewoon geweldig. Ik heb dit boek in een middag uitgelezen en daarna nog vele andere keren. Het is op geen moment saai en zijn manier van schrijven is vernieuwend en speels, waardoor de oude verhalen in een volledig nieuw jasje worden gezet.”

Killian Prinsen, student lerarenopleiding Engels


Deze boekentips zijn ingezonden door studenten, docenten en medewerkers die reageerden op de oproep van het mediacentrum ‘Wat is JOUW lievelingsboek?’. Alle boeken zijn door te bladeren (en straks ook te lenen) in het mediacentrum, waar ze de komende maanden op een zomerse manier zijn uitgestald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *