Eyecatcher van campus wordt gesloopt

Bijna dertig jaar was het halfronde gebouw H een van de opvallendste panden van de Zwolse campus. In juli gaat het tegen de vlakte, om de aanleg van een rondweg mogelijk te maken.

Architect Gerard van den Belt tekende in 1991 het ontwerp voor de geschakelde gebouwen E tot en met H, met het halfronde H-pand als blikvanger.
Hij ontwierp een complex met vleugels verbonden door transparante loopbruggen: ‘Op de kop, aan de ingang van de wijk, ligt de kantine, met een opvallende gebogen gevel van glazen bouwstenen over twee etages.’
In 1993 werd gebouw H opgeleverd.

Deze archieffoto toont de aanleg van gebouw H gezien vanaf het dak van G (met erachter de toenmalige blik op de skyline van Zwolle).

Een kantine is gebouw H al lang niet meer, maar een eyecatcher is het nog steeds. Alle medewerkers en studenten kennen het bijzondere pand langs de toegang naar de campus.
De meeste Zwollenaren kennen het gebouw, dat je vanaf de IJsselallee mooi aan het water ziet liggen bij afslag Windesheim, met ernaast het opvallende kunstwerk The Golden Pointer.

Deze foto werd in 1997 genomen tijdens de Windesheimlezing in zaal H1

Diffuus licht

Ook binnen is gebouw H een prettig pand, door de glazen bouwstenen waardoor veel diffuus licht schijnt. Wie vanuit G2 naar H gaat, loopt via een ruime hellingbaan of brede trappen de grote zaal van H1 binnen.

Die grote zaal werd jaren gebruikt voor bijzondere evenementen, zoals de nieuw-jaarstoespraak van het bestuurscollege of de Windesheimlezing (zie foto).

Kantine vertrok

Maar de afgelopen jaren werden die grote evenementen vaker in het entreegebouw gehouden, H werd steeds vaker gebruikt voor grote onderwijsbijeenkomsten.

Ook de kantine vertrok uit H toen het hoofdgebouw een groot restaurant kreeg. De keuken en de bar in H1 bleven nog bestaan.

Werkplaatsen

Op de begane grond kreeg de lerarenopleiding Docent beeldende kunst & vormgeving tijdelijk zijn ateliers en werkplaatsen. Nadat die opleiding vertrok, werd H0 alleen nog gebruikt voor opslag.
Het lommerrijke parkje aan het water rond H, een van de mooiste plekjes van de campus, werd na het vertrek van de kantine steeds minder bezocht.

Toen Windesheim een plan maakte voor een rondweg om de campus naar de parkeerterreinen, werd duidelijk dat gebouw H een lastig obstakel vormde. De gevel aan de zijde van de parkeerplaatsen steekt te ver uit om de rondweg langs te voeren. Uiteindelijk werd besloten H te slopen. Deze zomervakantie gaat de oude eyecatcher tegen de vlakte.

Het H-gebouw staat aan de kant van de parkeerplaatsen te veel in de weg, de rondweg past er niet langs.

Duurzaam

Windesheim vindt circulair bouwen en verbouwen belangrijk. “Daarom worden de gesloopte materialen uit H zoveel mogelijk duurzaam hergebruikt op de campus of elders in Zwolle”, vertelt Anton de Ruiter van de afdeling huisvesting. “We kunnen de grote betonnen liggers bijvoorbeeld hergebruiken voor het nieuwe parkje. En de rest van het beton wordt vermalen voor de fundering van de rondweg.”

Lees verder op: ‘Eerste deel van nieuwe rondweg wordt deze zomer aangelegd’

Bekijk meer foto’s van gebouw H in het album Gebouw H moet tegen de vlakte op Facebookpagina WIN – Windesheim

Bekijk meer foto’s van de aanleg van gebouw H in het artikel Windesheim dertig jaar geleden

Tekst: Ernest Mettes
Foto’s: Ernest Mettes en Archief Windesheim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *