NSE: Studenten tevreden ondanks coronajaar

Studenten van Windesheim waren dit studiejaar tevreden over hun opleiding, ondanks de coronamaatregelen. Het tevredenheidspercentage ligt gemiddeld op 72 procent. Bij afzonderlijke opleidingen varieert dat sterk, tussen 29 en 100 procent.

Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Studenten Enquête NSE 2021. De NSE werd in 2019 en 2020 niet gepubliceerd (wegens tekortkomingen) en in 2021 vernieuwd. Daarom zijn de resultaten van de enquête van afgelopen voorjaar niet goed vergelijkbaar met de laatst gepubliceerde NSE-resultaten van 2018.

Meer dan 330.000 hbo- en wo-studenten gaven tussen januari en maart hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Hoewel het door corona een bijzonder jaar was waarin veel onderwijs op afstand werd gegeven, is het merendeel van de studenten toch tevreden, concludeert Studie-keuze123 die de NSE uitvoert.
Onder hbo-studenten is de tevredenheid gemiddeld 3,65 op een antwoordschaal van 1 tot 5. Van hen kruiste 66,4 procent ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ aan. Op Windesheim was dat 72,4 procent.

Elfde plaats voor Windesheim

Windesheim staat met een gemiddelde tevredenheidsscore van 3,76 op de elfde plaats vergeleken met alle hbo-instellingen. Studenten van de Pedagogische Hogeschool De Kempel zijn het meest tevreden, met een score van 4,31.

In een ranglijst waarin alleen elf brede hogescholen worden vergeleken scoort Windesheim prima met de tweede plek. Nét onder nummer één, Avans (3,79), en ruim boven nummer drie, Saxion (3,67).
Tot 2018 stond Windesheim trouwens ook al vier jaar op nummer twee onder Avans. In 2018 was de tevredenheidsscore op Windesheim wel hoger: 4,0 (maar een exacte vergelijking kan dus niet vanwege de gewijzigde NSE).

Hoogste tevredenheid

Het hoogste tevredenheidspercentage onder Windesheims voltijdstudies gaat in 2021 naar de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling in Almere, 91,1 procent van de studenten is daar tevreden.
De opleiding scoort al jaren top. Volgens opleidingsmanager Jens de Craen komt dit door de hoge betrokkenheid van de docenten naar de studenten en elkaar. Tijdens het coronajaar ging de opleiding op zoek naar wat wél kon: “We hebben eerstejaars zoveel mogelijk fysiek les gegeven en afstudeerders gestimuleerd om samen te werken en elkaar te ontmoeten.”
(Lees de hele reactie van Jens de Craen onderaan dit artikel)

Ook de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie scoort dit jaar prima in de NSE, daar is 88,9 procent van de studenten tevreden.
Een derde hoge score onder de voltijdstudies gaat naar Finance & Control (88,3 procent tevreden studenten).

Lage score HBO-ICT

Opmerkelijk is de zeer lage score van de voltijdstudie HBO-ICT in Almere. Slechts 39,8 procent van de studenten is daar tevreden. Ad-Interim opleidings-manager Tony van Meenen laat weten dat zijn team onaangenaam verrast is door de lage score, daarom kan hij nog geen analyse geven: “We gaan een vervolgonderzoek doen om dieper in te kunnen gaan op het waarom.”
Bij HBO-ICT in Zwolle is de tevredenheid trouwens wél goed, 79,1 procent.

Een andere voltijdstudie die zeer laag scoort is Theologie (41,7 procent). En ook bij Engineering in Almere zijn veel te weinig studenten tevreden (45,3 procent)

Deeltijd en duaal

Bij de deeltijdstudies springt de zeer hoge score van de master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek eruit. De tien studenten die deze kleine opleiding volgen zijn allemaal tevreden (100 procent).
Ook opvallend is de zeer lage score van de deeltijdstudie Opleiding tot leraar Basisonderwijs in Almere (28,8 procent), de laagste tevredenheidsscore van heel Windesheim.
De vier duale opleidingen van Windesheim doen het dit jaar allemaal goed qua tevredenheid. Ook hier is een kleine opleiding (vijf studenten) waar 100 procent tevreden is, de associate degree Logistiek.

NSE uitkomsten in Power BI

Een overzicht van de NSE-uitkomsten voor Windesheim is te vinden op de Sharenetpagina Nationale Studenten Enquête (NSE).
Nieuw is dat de cijfers voor alle Windesheim-opleidingen voortaan op diverse manieren uitgefilterd kunnen worden, via de nieuwe NSE App in Power BI.
De tevredenheidspercentages van de opleidingen staan in de NSE App onder tabblad 1.2.2 Tevredenheid Algemeen Windesheim. Door de kolom ‘(zeer)tevreden %’ aan te klikken, komt bijvoorbeeld bovenaan te staan welke 17 opleidingen van Windesheim minder dan 55 procent tevreden studenten hebben, of welke 13 studies een tevredenheidsscore hoger dan 85 procent tellen.

Betrokken docent geheim van Ruimtelijke Ontwikkeling

Bij de studie Ruimtelijke Ontwikkeling in Almere zijn bijna alle studenten (91,1 procent) tevreden met hun opleiding, aldus de NSE 2021. Wat is hun geheim?

Opleidingsmanager Jens de Craen: “Onze opleiding scoort al jaren top: eigenlijk over de hele linie. In mijn optiek komt dit door een docententeam waar een hele hoge betrokkenheid is naar de studenten en elkaar.
Er is een hoog ambitieniveau, we investeren hierbij ook veel in de aansluiting met ons werkveld. Hiermee hebben we inmiddels een werkveld-advies-commissie en een netwerk van gastsprekers van nationale allure, wat de kwaliteit natuurlijk weer verder versterkt.
Afgelopen jaar zijn we vooral op zoek gegaan naar wat wél kon: eerstejaars hebben we zoveel mogelijk fysiek les gegeven en afstudeerders gestimuleerd om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Verder hebben we een online pubquiz georganiseerd (voor studenten, alumni en docenten) en een fietsexcursie in tweetallen.
We hebben een relatief klein team. Komende jaren zullen we nog meer inzetten op Studentparticipatie. Denk hierbij aan peer2peer intervisie, het opzetten van een evenementencommissie en het verder uitbouwen van het studentassistentschap.
Ook zullen we verdergaan met de goede samenwerking met onze collega’s in Zwolle (eveneens een top opleiding). Zodat studenten en docenten nog makkelijker over en weer aan de slag kunnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *