Nieuwe gevel voor oud B-gebouw

De renovatie van gebouwen B en C op de Zwolse campus vordert gestaag. Gebouw B krijgt momenteel een fonkelnieuwe buitengevel en een klimaatinstallatie.

De buitenkant van B ondergaat sinds een paar maanden een complete metamorfose. Het 35 jaar oude pand krijgt nieuwe gevelplaten, isolatie en ramen, een nieuw dak en een ingenieuze klimaatinstallatie. Als de renovatie klaar is lijkt het pand weer fonkelnieuw.

De facelift van de twee oude gebouwen begon vorig jaar zomer. Toen werd de kantine compleet gerenoveerd en van een nieuw dak voorzien. Eind vorig jaar werden de oude gevels van B geheel gestript, na de winter konden de eerste grondplaten van de nieuwe gevels aangebracht worden (zie foto).

Twee maanden geleden werden de eerste grondplaten op de nieuwe gevels gezet

Enorme ventilatiebuizen

Afgelopen maand begonnen de bouwvakkers met het plaatsen van de enorme ventilatiebuizen op de gevels van gebouw B. De klimaatinstallatie wordt op een ingenieuze manier onder de ramen aangelegd. Want bij de bouw destijds werd geen ruimte tussen de plafonds gereserveerd voor grote ventilatiebuizen. Kanalen plaatsen door de vloeren was ook niet mogelijk.

Daarom worden de ventilatiebuizen bij deze renovatie langs de buitenkant van het gebouw aangelegd (zie foto). De lucht wordt vanaf het dak via de horizontale gevelbanden naar de verdiepingen gevoerd. Na de facelift zie je daar niets meer van: de ventilatiebuizen zitten netjes verborgen onder de schuine witte platen onder de ramen.

Duurzaamheid

Aan duurzaamheid wordt ook gedacht. “De witte gevelpanelen zijn zo bevestigd dat ze in de toekomst eenvoudig losgekoppeld kunnen worden en herbruikbaar zijn. Dit geldt eigenlijk voor de hele renovatie. Alle materialen zijn losmaakbaar en er wordt geen gebruik gemaakt van PUR, kitten of lijmen”, vertelt Fabio Ottenbros van de afdeling huisvesting.

De buitenzijde van gebouw B is volgens planning net voor de zomervakantie klaar. De bouwvakkers moeten wel doorpakken, omdat er tijdens het slechte winterweer veel dagen niet gewerkt kon worden.

Nieuwe entree

Aan de achterzijde van de kantine is tussen gebouwen B en C een nieuwe entreehal aangelegd (zie foto). Die wordt vanaf de zomer in gebruik genomen.

Ottenbros: “Aan de binnenkant van gebouw B worden tijdens de vakantie de laatste zaken afgerond, zoals het vervangen van de verlichting door LED, het afronden van stucwerk en het afstellen van de klimaatinstallatie. De fijn-afstelling van de intstallatie kan enkele maanden duren.”

De docenten en medewerkers van B, die dit jaar tijdelijke kantoren en lokalen hadden in het oude D-gebouw, kunnen in de zomervakantie terugverhuizen naar hun kamers. Dat gebeurt in de week van 5 juli. In diezelfde week worden de medewerkers van gebouw C verhuisd naar de tijdelijke onderkomens in gebouw D.

Facelift gebouw C

Na de zomervakantie zijn de gevels van gebouw C dan aan de beurt voor een facelift. De eindoplevering van de gebouwen is eind 2021 gepland, gebouw C kan weer gebruikt worden vanaf het tweede semester. De oude panden kunnen na de verjongingsoperatie zeker weer twintig jaar mee.

Zo ziet de achterzijde van B en C er straks uit, als de verbouwingen helemaal klaar zijn

Foto’s: WIN, Jasper van Overbeek, Herman Engbers
Illustratie: LIAG

Meer over de renovaties lees je in de eerdere WIN-artikelen:

Nieuw gezicht voor oude hoofdgebouwen
Renovatie kantine is klaar
Hoofdgebouw krijgt groene nieuwe entree

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *