Maatjes (4/5): ‘Ik haal vaak pannenkoeken voor hem’

Sommige kwetsbare of eenzame mensen kunnen wel wat hulp gebruiken, zeker in coronatijd. Daarom doet Rick Uitdewilligen, onlangs afgestudeerd van de opleiding accountancy, regelmatig boodschappen voor een blinde man die slecht ter been is.

“Hij heeft veel last van zijn rechterbeen; hij kan er niet ver mee lopen. En sinds corona durft hij niet meer naar buiten, omdat hij bang is dat hij besmet raakt en in een nog slechtere situatie terechtkomt. Vorig jaar kwam er een oproepje binnen bij onze studentenvereniging. Vrijwilligersorganisatie Hart voor Zwolle vroeg of iemand deze meneer wilde helpen met boodschappen doen. Ik meldde me meteen aan.

Gek op pannenkoeken

Meestal ga ik om de week voor hem naar de supermarkt. Er zijn ook nog wat mensen van de kerk die hem tussendoor helpen. Als ik aankom, praat ik even bij met deze meneer. Over mijn studie, over hoe het met zijn been gaat, of we hebben discussies over de coronamaatregelen. Daarna noemt hij op wat hij nodig heeft en geeft hij me contant geld. Hij is gek op pannenkoeken, die haal ik vaak.

Ik heb tijd genoeg om iemand te helpen, dus waarom niet? Ik kan alles nog doen, ook tijdens corona kan ik gewoon naar buiten. Sommige mensen hebben het zwaarder dan ik; ik vind het nodig om zo iemand te helpen.

Soms hoor ik een maand niets van deze meneer, dan bel ik hem zelf weer eens. Dan heeft iemand anders denk ik de boodschappen voor hem gedaan. Maar als het nodig is, kan hij me altijd bellen. Dan ben ik er voor hem.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen?
Dat kan in Zwolle via verschillende organisaties. Bijvoorbeeld Hart voor Zwolle, dat zich richt op maatjesprojecten. De stichting zag afgelopen jaar een toename van eenzaamheid. Voor meer info kijk op stichtinghartvoorzwolle.nl.

Of bij het project Impacter van Samen Zwolle. Gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun eigen passie en talenten willen ontdekken en inzetten door middel van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer info op impacterzwolle.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *