Guido: Op kamers? Niemand houdt je tegen!

Op kamers. Bijna iedere student denkt er wel over na en velen doen het ook daadwerkelijk. Het ouderlijk nest verlaten, zelfstandig worden en voor het eerst zelf de volledige verantwoordelijkheid dragen. Maar het heeft zo z’n voor- en nadelen. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

Het wonen op een studentenkamer of in een studentenhuis betekent dat er geen ouders meer zijn die jou vertellen hoe je jouw tijd moet indelen en hoe jij je moet gedragen. Wil je elke dag ongezond eten? Niemand houdt je tegen. Wil je dag en nacht gamen? Niemand die er wat van zegt. Je bent zelf verantwoordelijk en hoewel dat in het begin even wennen is, zal het er op de lange tijd voor zorgen dat je meer verantwoordelijkheid en volwassenheid gaat voelen en keuzes gaat maken die daar bij horen.

Daarnaast is er nóg een groot voordeel, met name als je in een studentenhuis woont. Je kunt veel nieuwe vrienden ontmoeten. Samen de stad in is toch makkelijker als je geen rekening hoeft te houden met de laatste bus of trein. En over reistijd gesproken, de dagen dat de wekker om zes uur ’s ochtends gaat om de eerste les te kunnen halen, zijn ook eindelijk voorbij.

Maar ik zou geen accountancy-student zijn als ik zou nalaten om het kostenplaatje te benoemen. De gemiddelde kamer (in Zwolle) kost al snel 400 euro per maand, en daar zitten de kosten voor boodschappen natuurlijk nog niet bij in. Let op dat je daarnaast nog geld apart moet zetten voor zaken die je normaal ook al moet betalen, ongeacht of je wel of niet thuis blijft wonen, zoals collegegeld, studieboeken, kleding en uitgaan.

Veel studenten hebben daarom een bijbaan. Maar vergeet niet dat je nu ook meer tijd moet vrijmaken voor koken, wassen en het schoonmaken van je kamertje. Zo makkelijk is het dus niet om dertig uur te werken naast je voltijdstudie en sociale leven. Gelukkig is er het leenstelsel, maar let op: geld lenen kost geld.

De kosten zijn overigens niet het enige nadeel. Je verliest ook wat comfort en privacy, doordat je studentenkamer niet zo groot zal zijn als je ruimte thuis. En je moet waarschijnlijk je badkamer, toilet en keuken delen met anderen.

Kortom, het studentenleven is een geweldige tijd en het leven op kamers is het zeker waard om in ieder geval over na te denken. Toch is het niet allemaal lang leve de lol en zal iedereen die keuze voor zichzelf moeten maken. Laat je niet afschrikken door de nadelen, maar houdt er van tevoren wél rekening mee. Als je dan kiest voor het zelfstandige leven, ga je vast en zeker een geweldige tijd tegemoet!

Guido Leenstra, derdejaars accountancy op Windesheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *