Nieuw hoofdgebouw Almere op andere locatie?

De gemeente Almere onderzoekt een tweede locatie in het centrum waar Windesheim het nieuwe onderwijspand kan gaan bouwen. Aanvankelijk was als locatie alleen het Stadhuisplein in beeld. Maar nu wordt ook de Hospitaalgarage onderzocht als alternatieve locatie.  

Windesheim is samen met de gemeente Almere al een tijd op zoek naar de beste plek voor een zelf te bouwen Windesheimpand. Het beste alternatief voor de nieuwe hoofdlocatie lijkt het Stadhuisplein, de plek waar nu cultureel centrum De Voetnoot staat, midden in het stadhart.

De gemeenteraad deed onlangs echter het verzoek aan de wethouder om ook een tweede plek aan te wijzen die als locatie zou kunnen dienen. Het college heeft vorige week het buitengedeelte van de Hospitaalgarage aangewezen als mogelijk alternatief, de parkeerplaats tussen het Flevoziekenhuis en de Esplanade aan het Weerwater.

Windesheim wil nog geen uitspraak doen over deze plek als alternatieve locatie voor de nieuwbouw. “We hebben op dit moment nog geen oordeel over deze locatie, daarvoor moeten we eerst meer informatie hebben”, aldus Kees Stolwijk, directeur van Windesheim in Almere.

Station

De locatie ligt net als de andere midden in het centrum van Almere en vlakbij de andere Windesheimlocaties, maar is wel wat verder van het station verwijderd dan het Stadhuisplein. Ook is er minder ruimte omheen voor studentenflats. Voordeel ten opzichte van de Voetnoot is dat op de Hospitaalgarage geen gebouw staat dat afgebroken zou moeten worden.

Het is voor alle betrokken partijen nog moeilijk te beoordelen of de Hospitaalgarage kan concurreren met de Voetnoot als voorkeurslocatie. Het gaat bij de ontwikkeling namelijk niet alleen om de nieuwbouw van Windesheim, maar om een groter geheel van bouwplannen voor het centrum van Almere. Daarin wordt een campus gecreëerd met studentenvoorzieningen en -huisvesting voor 1000 tot 1500 studenten, maar ook winkels, horeca en culturele voorzieningen.

Tijdpad

Stolwijk: “Voor ons is bij de keuze het tijdpad van de ontwikkeling wel cruciaal, want we moeten onze nieuwbouw echt in september 2025 kunnen openen.” Hij hoopt daarom nog steeds dat de keuze valt op locatie Voetnoot, wat tot nu toe de formele koers is van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad wil in april een keuze maken uit de twee onderzochte alternatieven.

Bij het nieuwe hoofdgebouw van Windesheim in Almere gaat het om hoogbouw tot tien bouwlagen en een oppervlakte van 20.000 m2. Het nieuwe hoofdgebouw moet 6000 studenten en 400 medewerkers kunnen huisvesten, waardoor verder huren van De Landdrost niet meer nodig is.

Een mogelijke impressie van het atrium van het nieuwe Windesheimgebouw. Illustratie: Gemeente Almere

Lees ook: Hoofdgebouw Almere op Stadhuisplein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *