Netwerk voor meer kunst in het onderwijs

Natuurlijk, er gebeurt op Hogeschool Windesheim af en toe wel iets op het gebied van kunst, maar daar kan een behoorlijke schep bovenop, vinden pabo-docenten Remco Boter en Lin de Jong en Ineke Wierda van het mediacentrum. Daarom startten zij onlangs het netwerk ART@WIN, bedoeld voor medewerkers die graag meer ‘kunst’ willen gebruiken in hun onderwijs.

“We willen kunstminnende en creatieve medewerkers en studenten met elkaar in contact brengen, om kennis en ervaring uit te wisselen over kunst in het onderwijs”, vertelt Boter. “Tot nu toe zijn het vaak losse eilandjes. Wij willen mensen aan elkaar koppelen en verbinden zodat één plus één drie wordt.”

Individuele talenten

“Kunst en creativiteit horen bij het leven, dus ook bij het onderwijs. En de coronacrisis maakt nog maar eens extra duidelijk dat ingrediënten die leiden naar kunst een eerste levensbehoefte zijn”, vervolgt Boter.

“We weten niet hoe de wereld er over een paar jaar uitziet. Ik denk dat de toekomst iets anders van ons allemaal vraagt dan het volgen of geven van een min of meer vaststaand onderwijsprogramma. Zaken als aandacht voor individuele talenten, creativiteit, denken in oplossingen en flexibiliteit, om er maar een paar te noemen, zullen veel belangrijker worden.”

Kunstcafé

Een belangrijk speerpunt van ART@WIN is het Kunstcafé, dat met enige regelmaat zal plaatsvinden op de campus. Donderdag 1 oktober is de allereerste editie, die geldt als het officiële startmoment van het netwerk. “Iedereen die geïnteresseerd is, dus ook studenten, is van harte welkom om langs te komen”, zegt Wierda, die zich vanuit het mediacentrum bezighoudt met de kunstuitleen en het organiseren van tentoonstellingen.

Boter: “Het doel is uitwisselen van inspiratie en ervaringen en het zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden. Daarin willen we als netwerk faciliteren. Als mensen elkaar hebben gevonden, moeten ze het verder zelf doen.” Het vraagstuk dat centraal staat tijdens deze eerste bijeenkomst is: hoe delen we onze kennis over kunst in het onderwijs van Windesheim?

<< tekst gaat verder onder de foto >>

v.l.n.r.: Paul van der Cingel, Lin de Jong, Matthijs Meijer, Ariane Niemeijer, Ineke Wierda en Remco Boter

Ronald Westerhuis

Boter, De Jong en Wierda hopen dat zo veel mogelijk mensen zich aansluiten bij het netwerk. Medewerker Paul van der Cingel en docenten Ariane Niemeijer (die de hogeschool keuzemodule ‘Creatieve ontwikkeling met performing arts’ geeft) en Matthijs Meijer vanuit Windesheim in Almere haakten bijvoorbeeld al aan bij het kernteam van ART@WIN.

Daarnaast wordt er ook verbinding gezocht met externe partijen, zoals de Stadkamer in Zwolle, de bibliotheek van Almere en kunstenaar Ronald Westerhuis. Van laatstgenoemde hangt sinds kort een kunstwerk in de centrale hal van het C-gebouw, in bruikleen.

Eerder organiseerden De Jong en Wierda in samenwerking met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten al het project ‘Open je deuren’, waarbij ArtEZ-studenten klassieke liederen zongen op bijzondere plekken op de campus.

Expositie studenten en medewerkers

Vanuit netwerk ART@WIN wordt, net als vorig jaar, een expositie van werk van studenten en medewerkers opgezet. De expositie zal in Zwolle te zien zijn in het entreegebouw en in Almere in de kantine- en evenementenruimte, en duurt van de herfstvakantie tot de kerstvakantie. Kunstzinnige Windesheimers kunnen zich nog melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *