’De kinderen moesten terug naar de vuilnisbelt’

Een gemeenschapscentrum in Cambodja moest vanwege de coronacrisis sluiten. Windesheimstudenten die daar dit voorjaar stage liepen, zijn nu een crowd funding actie gestart zodat het onderwijs door kan gaan.

COLT, de Cambodian Organization for Living and Temporary care, is een gemeenschapscentrum in Choeng Ek, een gebied ruim tien kilometer ten zuiden van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De organisatie houdt zich al meer dan tien jaar bezig met het welzijn van kinderen van wie de ouders op de nabijgelegen vuilnisbelt werken. De kinderen groeien op onder moeilijke omstandigheden. Slechte hygiëne, huiselijk geweld, verslaving en criminaliteit zijn dagelijkse problemen voor hen.

Elke dag krijgen ze in het community centrum Engelse les, life skills trainingen, psychosociale ondersteuning en medische hulp van lokale maar ook internationale professionals en vrijwilligers. COLT biedt daarnaast langdurig onderdak aan kinderen die echt niet meer bij hun ouders kunnen wonen.

De minor International Sustainable Development (ISD) werkt al twee jaar nauw samen met COLT. ISD biedt een multidisciplinaire opdracht/buitenlandstage waar je vanuit allerlei opleidingen voor kunt solliciteren. Arnold Hubach was lid van de eerste groep die in september 2018 naar Cambodja vertrok. Ze waren toen met z’n vieren. Sindsdien zijn er veel meer studenten naar Cambodja (en COLT) geweest, gedurende 2019/2020 waren dat er maar liefst maar liefst negentien, waarvan er acht naar COLT gingen. De studenten die tijdens het tweede semester gingen (dertien van de negentien), moesten het land vroegtijdig verlaten vanwege de coronacrisis.

Arnold: ‘COLT moest direct haar deuren sluiten en de kinderen zaten dus weer thuis op de vuilnisbelt. Daarna konden ook de internationale studenten en vrijwilligers niet meer afreizen naar Cambodja en werd COLT volledig op zichzelf aangewezen, zowel qua Engelse lessen maar ook qua lessen over hygiëne. Tot februari 2021 kunnen er geen vrijwilligers meer naar COLT en kan er vanuit Nederland alleen op afstand steun geboden worden.’

Om die steun te bieden zijn studenten die tot vlak voor de crisis bij COLT hebben gewerkt een groepje gestart om toch betrokken te blijven bij COLT. Arnold: ‘We zijn nu met ons zessen: Jessica, Iris, Ilse, Marije, Renske en ikzelf. Zo is het idee voor de crowdfundactie ontstaan waarmee we het community center financieel willen ondersteunen om lokale docenten aan te kunnen nemen en online lessenprogramma te gaan starten.

Die steun is broodnodig: ‘Voor de kinderen in Cambodja is de consistentie heel belangrijk geweest. Ook voor de emotionele ontwikkeling is het belangrijk als ze langere periode dezelfde mensen voor de klas hebben en niet iedere drie weken opnieuw moeten beginnen.’ Maar waar moeten vervangende docenten vandaan komen? ‘COLT heeft contact met een lokale universiteit voor Cambodjaanse studenten die eventueel stage kunnen doen bij COLT. Ook zijn er wel Engels sprekende Cambodjaanse docenten, maar die kosten meer geld.’

Hoeveel moet de crowdfunding gaan opbrengen? ‘We hebben het volgende budget in het achterhoofd: 3500 dollar voor één jaarsalaris van een professionele docent, en eenzelfde bedrag voor drie stagiaires per jaar. COLT ligt veertien kilometer van Phnom Penh en we willen de reiskosten compenseren. Per dag zijn ze gemiddeld drie dollar per persoon aan benzine kwijt. Op jaarbasis hebben we dus 5000 dollar extra nodig om de kosten te dekken. Dit valt mee in vergelijking met de vliegtickets die de internationale studenten moeten betalen. Het wordt dus ook nog eens duurzamer.’

Bron foto’s: Arnold Hubach

Wie bij wil dragen kan dat doen via de Go Fund Me-pagina. Via de Facebookpagina volg je alle ontwikkelingen.

Meer informatie over de minor vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *