Duizenden toetsen mogelijk door spreiding

Windesheim kan tussen 15 juni en 10 juli alweer meer dan twintigduizend toetsen op de campus afnemen, door de studenten goed te verspreiden over de dagen en de gebouwen.

Dat zeggen domeindirecteur Meijer en Dirk Pieter Halbesma, manager vastgoed en facilities. Om dat mogelijk te maken zullen vanaf 15 juni alle gebouwen van de campus voor toetsen worden gebruikt.

Halbesma: “Studenten komen straks in shifts van maximaal driehonderd personen en verspreid over de dag naar binnen, via verschillende toegangen die zijn voorzien van desinfectiepompjes, markeringen en éénrichtingsverkeer. De toetsen zijn in sportzalen en in leslokalen verspreid over de campus. Want in de lokalen kunnen veel minder mensen terecht in de 1,5 meter setting. Bijvoorbeeld in een standaardlokaal waar normaal 30 studenten passen, kunnen nu nog maar 8 studenten plaatsnemen.”

Timeslots

Aan de studenten wordt gevraagd om na de toets direct weer van de campus te vertrekken. De toetsen gebeuren in vaste ’timeslots’. Daartussen is er tijd voor studenten om te vertrekken waarna een schoonmaakronde wordt gehouden.

De meeste toetsen gebeuren overigens nog steeds online. Op de campus worden alleen toetsen afgenomen die niet online gegeven kunnen worden. Voor een deel zijn dat uitgestelde toetsen van de afgelopen toetsperiode 3.

Eigen keuzes

“Elk domein maakt zijn eigen keuzes over toetsen die fysiek moeten worden afgenomen. Maar er wordt op centraal niveau afgestemd wie, wanneer en waar kan toetsen”, licht domeindirecteur Bert Meijer toe, die het toetsen coördineert samen met domeindirecteur Jolande Gomolka. “We hebben geïnventariseerd dat verspreid over de domeinen 374 vakken fysiek op de campus getentamineerd moeten worden.”

Voor toetsperiode 4 gaat het om in totaal bijna zevenduizend studenten, voor toetsperiode 5.1 gaat het om elfduizend studenten en voor toetsperiode 5.2 om ruim tweeduizend studenten.” Hierbij zitten overigens ook de landelijke kennistoetsen en 10Voordeleraar-toetsen voor Lvo en Pabo.

Practica

Naast de schriftelijke toetsen worden er vanaf 15 juni ook weer praktijktoetsen en practica gedaan in de vaklokalen, die niet online kunnen gebeuren. Volgens Meijer gaat het om in totaal om 96 praktijkvakken en practica tot het nieuwe studiejaar, voor tegen de vierduizend studenten.

Studenten die stage lopen bij scholen, bedrijven en instellingen krijgen vanwege de Corona-situatie soms te maken met onzekerheid over wat kan en mag. Meijer: “Er zijn plekken die graag stagiairs ontvangen, maar er zijn er ook die nu nog prioriteit aan andere zaken geven. De opleidingen proberen zoveel mogelijk te ondersteunen en ruimte te creëren voor externe plekken.”

Examenreglement

Ook in het aankomend studiejaar blijven alternatieve vormen van toetsen sowieso nodig om het onderwijs zonder vertraging door te kunnen laten gaan. Meijer: “De ontwikkelingen blijven onvoorspelbaar. Daarom wordt in de onderwijs- en examenreglementen opgenomen dat mogelijk maatregelen kunnen leiden tot vertragingen in bijvoorbeeld nakijktijd. Studenten worden altijd uiterlijk twee weken voor de toets/ inleverdeadline geïnformeerd over een plan B.”

Er zijn 2 reacties op «Duizenden toetsen mogelijk door spreiding»

 1. Fieke van 't Riet schreef:

  Ik zou graag de WIN digitaal voortaan willen ontvangen als oud collega van Windesheim. Ik werk vanuit mijn bedrijf en projecten samen met opleidingen van Windesheim. Groet Fieke van ’t Riet

  1. win redactie schreef:

   Dag Fieke, de WIN is al vrijwel helemaal digitaal te bekijken. We hebben digitale uitingen op verschillende media waaronder deze site, Facebook en Instagram. Misschien bedoel je de digitale versie van het maandelijkse papieren magazine (waarin een selectie van onze artikelen staat)? Die is ook digitaal te vinden op deze site: https://www.win-nieuws.nl/archief/
   Mocht je hier meer over willen vragen, mail dan de redactie via: win@windesheim.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *