Martin Jans: ‘Leven is kiezen’

Lamlendig. Dat was het. Hij bleef langer in bed liggen en ruimde zijn keuken niet meer elke dag op. Maandag leek op dinsdag en dinsdag leek verdacht veel op woensdag. Het online onderwijs hielp ook niet echt vond hij. Maar: eerlijk is eerlijk, die lamlendigheid was niet nieuw voor hem, deze corona tijd liet het alleen nog duidelijker zien.

Hij was al veel langer lamlendig. Rommelde wat aan omdat hij niet wist wat hij moest doen. Doorgaan met zijn studie of toch wat anders proberen? De laatste vakken vond hij saai. En de liefde: de relatie met zijn vriendin duurde nu bijna een jaar. Verder met haar? Of toch de nieuwe collega van zijn werk tot een date verleiden? Haar vrolijke appjes brachten de nodige fantasieën op gang. Maar al die mogelijkheden in zijn hoofd zorgden ervoor dat hij er niet helemaal voor ging, niet voor zijn vriendin en niet voor zijn studie.

Het is verleidelijk om geen keuze te maken, aldus de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1835). Om te blijven in het vage gebied tussen wel en niet doen. Voor een tijdje kan dat geen kwaad. Maar zolang je alle opties openlaat ontdek je ook niet wat die keuzes voor jou inhouden. Leven is kiezen zegt Kierkegaard. Je geven, toewijden, het erop wagen. Dat kan lastig zijn. Want als je het één doet, kan het ander niet. Het kan ook angstig zijn: anderen kunnen er iets van vinden en je weet op voorhand nooit helemaal zeker of het een goede keuze is.

Maar zolang die student niet kiest voor zijn vriendin zal hij nooit ontdekken wat het is om een langdurige relatie met haar te hebben. En of zich dat verder verdiept, of niet. Als hij dat niet wil: zolang hij niet kiest voor een date met zijn nieuwe collega ontdekt hij niet of zij ook iets met hem wil en zo ja, wat het is om een relatie met haar te hebben. Zoiets geldt ook voor zijn studie. Zolang hij blijft meehobbelen met anderen en vooral aan andere opleidingen denkt zal hij niet ontdekken wat juist deze studie hem kan brengen. En of een andere studie beter bij hem past, ontdekt hij pas als hij die gekozen heeft.

Maak die keuze niet blind, zegt Kierkegaard. Doe dat weloverwogen. Maar kies. Leven is kiezen. Het leven, zo zegt hij vervolgens, zal je leren of het een goede keuze is voor jou.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *