‘Ik heb thuis helaas geen schietbaan’

Trainingslocaties gesloten, alle wedstrijden afgelast… voor topsporters ligt alles stil. Deze Windesheimstudenten, die alle drie hun sport op hoog niveau beoefenen, moeten flink improviseren om toch nog te kunnen trainen.

Renée van Harselaar is verpleegkundestudent en daarnaast judoka. Vijf maanden geleden werd ze nog tweede op het WK voor junioren, maar voorlopig komt ze niet meer in de buurt van de judomat. Ze zou de komende maanden meedoen aan een aantal belangrijke toernooien. “Al onze gezamenlijke trainingen zijn afgelast en ook alle wedstrijden over de gehele wereld gaan niet door. Ik zou meedoen aan een aantal belangrijke toernooien, de European Cups. Enorm balen, maar ik vind de gezondheid van mensen natuurlijk belangrijker.”

Deze weken kan Renée dus weinig anders doen dan thuis trainen, wat ze dan ook volop doet. “Ik heb schema’s gekregen om mijn conditie op pijl te houden, dus ik loop veel hard en probeer zo actief mogelijk te zijn. Ik ben zoveel mogelijk apparatuur aan het verzamelen om thuis te trainen, ik heb deze week bijvoorbeeld dumbbells gekocht om krachttraining te kunnen doen. Daarnaast heb ik skeelers gekocht om de conditietraining wat leuker te maken.”

Of ze bang is voor een trainingsachterstand? “Ik denk maar zo… iedereen heeft hier last van, dus ook al mijn tegenstanders.”

Trainen met een echte tegenstander kan ze gelukkig nog wel, gewoon in de woonkamer. “Ik kan sparren met mijn vriend, die heeft zelf namelijk ook lange tijd gejudood.”

Ook voor Bob Linders, student hbo-ict, staat sport op een lager pitje. Hij doet aan luchtpistoolschieten en werd al eens Nederlands kampioen bij de junioren. “Alle schietclubs zijn dicht”, zegt hij. “Erg vervelend. Dit betekent dat mijn trainingen stoppen omdat ik thuis helaas geen schietbaan tot mijn beschikking heb. Wel probeer ik zoveel mogelijk te blijven trainen door regelmatig met het wapen de schietprocedure uit te voeren. Alleen zonder daadwerkelijk te schieten.”

“Ook qua wedstrijden geeft de corona-crisis wel problemen omdat verschillende belangrijke wedstrijden en kampioenschappen niet doorgaan. En er zijn ook wedstrijden waarvan het niet helemaal zeker is of ze wel of niet doorgaan, omdat het onduidelijk is hoe lang het nog duurt. Gelukkig had ik mezelf al gekwalificeerd voor het NK, later dit jaar.”

“Verder blijf ik er nuchter onder. Veiligheid is nu het belangrijkste, wedstrijden kunnen altijd later ingehaald worden.”

Ook alle wedstrijden van calo-student Dyan Evenhuis zijn voorlopig geschrapt. Het lijkt er nu op dat het seizoen voor hem later begint, waardoor hij een aantal wedstrijden zal moeten missen. Dyan doet aan ‘biketrial’, oftewel balancerend op een fiets een parcours van obstakels overwinnen. Hij is meerdere keren Nederlands kampioen bij de jeugd geworden.

Hij traint bij biketrialclubs, waarvan er verschillende bestaan in Nederland. Zijn vaste plek in Diphoorn (vlakbij Emmen) is nog gewoon geopend. “Het clubhuis is wel gesloten maar omdat biketrial een individuele sport is kunnen we wel gewoon door blijven gaan met trainen. Helaas moet dit wel alleen.”

Gelukkig is er ook nog de achtertuin. Daar heeft Dyan zelf een kleine trialbaan gebouwd, met een paar buizen en wat grote blokken. Dus al met al kan de calo-student ondanks de corona-uitbraak gewoon doorgaan met zijn sport. Sterker nog: “Ik kan nu juist mooi extra véél trainen.” (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *