Monique Ratheiser: Schaduw

Ik studeer Geestelijke Verzorging. Dat is een academische discipline die nauw verwant is met de psychologie, maar ook met de theologie, de religie-en geesteswetenschappen. Het verschil, in a nutshell, met een psycholoog is dat een geestelijk verzorger niet therapeutiseert; hij of zij thematiseert. Beter gezegd: een geestelijk verzorger helpt zijn of haar gesprekspartner de belangrijke thema’s in het eigen leven te ontdekken en daarin betekenis te zien.

Een verschil met de theoloog of de dominee is dat een geestelijk verzorger niet moraliseert. Niet dat alle dominees enkel moraliseren, maar het spiegelen van de aardse werkelijkheid aan een ‘hogere’ is toch wel een thema in de theologie. Bij de geestelijk verzorger komt het ‘hogere’ of geestelijke ook in beeld, maar niet als norm of doel.

Een verschil met de filosoof is dat de geestelijk verzorger zich wel weet te bedienen van de wijsheden die door filosofie zijn voortgebracht, maar zich er niet door laat leiden. Een geestelijk verzorger blijft bij de gesprekspartner en diens verhaal, waar en hoe dat verhaal zich ook afspeelt.

Soms is dat in een psychose waarin realiteit en surrealiteit in elkaar overgaan, soms in een gevangenis waar het leven mislukt lijkt te zijn. Soms begint het verhaal aan het einde van een leven, als alles wat er was nog eens heftig opspeelt. Soms gaat het verhaal over een leven dat door misbruik in de kindertijd nooit echt goed begonnen is. Bijna altijd speelt het verhaal zich af in de schaduw van het leven.

Die schaduw kennen we allemaal wel; daarvoor hoeft jouw verhaal niet heftig of traumatisch te zijn. Een geestelijk verzorger neemt plaats naast iemand in de schaduw van zijn of haar leven. Niet om de schaduw te laten verdwijnen of te verjagen. Niet om jou uit de schaduw te coachen, te leiden of te trekken. Niet om je te leren door de schaduw heen te kijken.

De schaduw is tijd; de schaduw is bedekking, luwte. Een deken van stille tijd die soms bedrukkend kan zijn en donker. Maar ook rustgevend en beschuttend. Tijd en ruimte voor jouw verhaal en wat het allemaal betekent.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MoniqueRatheiser-origineel-Frans-Davids-foto-01-STAAND-737x1024.jpg
Monique Ratheiser is docent bij Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *