Top tien tips tegen werk- en studiestress

Terwijl studenten blokken voor tentamens krijgen docenten en alle andere medewerkers de kans om mee te doen aan verschillende workshops met betrekking tot duurzame inzetbaarheid tijdens Windesheim’s Inspiratiedagen. Maar docent of student: iedereen wenst een carrière zonder stress. De WIN-redactie ging op onderzoek uit en geeft je de top… anti-stress tips.

10. Bewegen
Misschien wel de meest voorkomende platitude binnen het thema gezondheid. Ben je moe? Voel je je weemoedig? Overgewicht? Hartproblemen? Studiedip? BEWEEG! Zolang je er niet meer dan een topsportcarrière aan overhoudt is bewegen eigenlijk nergens slecht voor.  

9. Gezond eten
Ook zo’n cliché, maar wel waar. Hoewel we ook gelukkig worden van chocola, appeltaart, wijn, bier en allerlei andere ongezonde versnaperingen. Tip van de redactie: alles kan met mate.

8. Parkeer je werk als je even vastzit
Kom je er even niet uit? Neem dan fysiek afstand van je werk. Kijk eens uit het raam in plaats naar je beeldscherm, loop een rondje, haal een kop koffie of maak een praatje met een medestudent of collega. Het kan zelfs helpen om een werk- of studietaak een paar dagen te parkeren als je het maar wel weer oppakt. Die tijd haal je vanzelf weer in wanneer je weer in de workflow zit. Maar weet wel, parkeren mag, uitstellen niet.

7. Stoppen met roken
Het is nog steeds stoptober dus een actuele aanleiding om te stoppen met roken is er. Hoewel een sigaret op zijn tijd voor je gevoel stressverlagend werkt heeft eigenlijk elke sigaret schadelijke gezondsheidseffecten op langere termijn. Stop zodra het kan of nog simpeler: begin er gewoonweg niet aan.

6. Geef grenzen aan
Laat je collega’s en medestudenten concreet weten wat je wel en niet voor ze kunt betekenen. Soms voelt het alsof we de wereld op onze schouders dragen maar gelukkig is dit niet de realiteit. Laat het weten als je ergens niet uit komt, ondersteuning wenst of als je zelf iemand om wat voor reden dan ook niet kunt helpen.

5. Mediteer
Niet iedereen heeft hier iets mee maar het is stressverlagend om elke dag een vast moment uit te kiezen om te mediteren. Het hoeft niet uitgebreid met klankschaal en kaarslicht. Wandelen, lezen, zingen of muziekmaken kan ook een vorm van meditatie zijn.  

4. Maak een lunchwandeling
Elke dag dertig minuten de benen strekken is goed om even tot rust te komen (zie tip 5 over mediteren). Daarnaast doet je lijf en brein weer wat zuurstof op in de frisse buitenlucht. Als je met een groepje gaat wandelen tijdens de lunch is het nog gezellig ook.

3. Denk positief
Hoe ernstig is het als je vergeten bent een mail te beantwoorden, een college niet optimaal hebt voorbereid, een opdracht niet af hebt of een tentamen niet gehaald? Natuurlijk is het balen maar het zijn geen problemen des levens. Er gebeuren nu eenmaal ergere dingen in de wereld. Probeer te relativeren als een probleem steeds groter dreigt te worden in je gedachten. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En wat kun jij doen om het probleem op te lossen?

2. Begin een non-digitale hobby
Heel verleidelijk om te Netflixen, gamen of YouTube-video’s te kijken maar het werkt voor ons brein niet stressverlagend om de hele dag naar beeldschermen te kijken. Ga dus iets doen waar je geen beeldscherm voor nodig hebt. Ga lekker koken, knutselen, een spelletje doen of een boek lezen, tuinieren, sleutelen of spreek iets af met je vrienden of familie.

1. Ikigai
Een Japanse levenswijze om zo stressloos mogelijk door het leven te gaan. Iki betekent ‘leven’ en gai betekent ‘doel’. Wereldwijd zijn er verschillende Ikigai-gerelateerde boeken en zelfcursussen verschenen maar ook via Windesheim worden Ikigai-trainingen aangeboden. Dit kun je aankaarten bij je leidinggevende of het Studiesuccescentrum. Ikigai staat voor de verhouding tussen onze persoonlijke passies, talenten, wensen en roepingen. Je begint al met Ikigai door antwoord te geven op de vraag: waarvoor kom jij ’s ochtends je bed uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *