‘We hebben echt stappen gezet’

Daar is ‘ie dan: de eerste EP van hiphopformatie Schuttevaerders, met daarin communicatiemedewerker Killian van Schaik en oud-journalistiekstudent Wesley van der Bol. Donderdag 3 oktober is de releaseparty van ‘De Goede Wanorde’, in poppodium Hedon.

Groot feest?
Killian: “Zeker! We nemen speciaal voor de gelegenheid een live-band mee met een achtergrondzangers, een drummer, bassist, pianist en een tweede gitarist. We zijn al een hele tijd druk aan het repeteren.”

Wat kunnen we verwachten van de EP?
“Slechts twee nummers over eten. Natuurlijk is één daarvan ‘Pindakaas Hagelslag’, een hitje in de Zwolse studentenwereld. De andere zes nummers zijn nieuw. De EP is vanaf die avond te beluisteren via Spotify.

Ik ben er van overtuigd dat we de laatste tijd echt stappen hebben gezet. Toen we net begonnen, ongeveer twee jaar geleden, waren Wesley en ik met z’n tweeën. We hadden wel goede ideeën en dat talige zat er ook al in, maar we hadden niet de juiste muzikanten om ons heen. Onze beats haalden we bijvoorbeeld gratis van internet uit zo’n programmaatje.

Gitarist Douwe en producer Olaf zijn erbij gekomen. Douwe volgt een opleiding tot muziekdocent op ArtEZ en Olaf studeert, na ook een jaartje journalistiek te hebben gedaan, nu aan de Herman Brood-academie. Dus beiden hebben er echt verstand van.

We denken graag verder dan de standaard cliché-onderwerpen. Het nieuwe nummer ‘Stilstaan’ gaat bijvoorbeeld over dat we allemaal zo druk zijn in deze prestatiemaatschappij. Je ziet heel veel mensen met burn-outs. Dan denk ik: waar zijn we mee bezig? Laten we het met z’n allen wat rustiger aandoen.”

Wie donderdag naar Hedon komt, betaalt een tientje om jouw te zien optreden.
“Dat vind ik wel een gek idee, we hebben nooit eerder een show gedaan waar mensen moesten betalen om ons te zien. Echt een hele eer. Maar ik vind ook dat we dat zelf hebben afgedwongen, door tijdens optredens altijd alles te geven. Wesley en ik hebben het naar ons zin op het podium en dat straalt er vanaf en werkt aanstekelijk.

We proberen er ook altijd iets bijzonders van te maken, door elke keer wel een nieuw nummer te spelen of iets grappigs te bedenken. Zo hielden we ooit tijdens een optreden in Het Vliegende Paard een shoutout-bingo. Iedereen in het publiek kreeg een bingokaartje met daarop namen van mensen waarvan we van tevoren wisten dat ze er zouden zijn. Af en toe riepen we een naam, de eerste met z’n kaartje vol kreeg een prijs.”

De releaseparty in de kleine zaal van Hedon begint om 20.30 uur. In het voorprogramma staat Turbid Milk, met daarin journalistiekstudent Eva Heyne. Schuttevaerders begint om 21.15 uur.

Wil jij twee kaartjes winnen? Laat dan hieronder weten over welk etenswaar Schuttevaerders volgens jou een nummer zouden moeten schrijven. De beste suggestie wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *