10 groene tips voor beginners

Wil je je tuin, balkon of plat dak een beetje opleuken deze zomer? Plantenfanaat Petra van Zijtveld, docent aan de lerarenopleiding Biologie geeft tien gouden tips voor studenten die groene vingers willen kweken.

 • Oké ik wil tuinieren. Waar moet ik beginnen?
  Het begint bij het kopen van een leuke goedkope bak en doe daar potgrond in. Ga naar de markt en koop daar kleine plantjes; niet naar een tuincentrum gaan, de planten zijn daar belachelijk duur.
 • En als ik een eigen moestuin wil met eetbare planten?
  Begin dan met slaplantjes en bieslook, dat groeit overal lekker snel en met deze twee planten fix je zo je eigen salade. Trek niet de hele krop uit de grond als je de sla wilt oogsten maar pluk alleen de blaadjes zodat de krop kan blijven groeien. Munt doet het ook goed in de vaste grond of in een pot. Munt wordt bijna onkruid als je het niet op tijd oogst.
 • Ik wil een makkelijke plant op mijn kamer.
  Bedenk dan wel dat er een verschil is tussen makkelijk en mooi. Een Aloë Vera is heel makkelijk om te verzorgen maar echt mooi is die niet. Een Graslelie daarentegen is wel mooi en makkelijk om te verzorgen.
Voorbeeld van een graslelie in pot.
 • Ik wil er helemaal geen omkijken naar.
  Koop dan een mini ecosysteem. Dit is een glazen pot of bol met planten er in die zichzelf verzorgen. Je kunt ook zelf een ecosysteem maken. + FOTO
 • Waar kan ik mijn dakterras of balkon mee opleuken?
  Begin met Hop. Dit is een makkelijke studentikoze plant die het overal prima doet, ook in een pot. Hop is een Hennepsoort die gebruikt wordt bij het maken van bier: je zou er dus zelfs je eigen bier van kunnen brouwen. Wat nog meer een studentikoze Hennepplant is, is Wiet Maar dat is een apart slag hobby, haha.
Voorbeeld van een ecosysteem in glazen pot.
 • Oké, heb je daar ook tips voor?
  Het is belangrijk dat je de juiste Wietplant koopt. Je moet niet de snelgroeiende hebben en let er wel op dat een Wietplant vreselijk stinkt. Het zijn ook gewoon planten en ze staan best mooi op een balkon of terras maar houd wel rekening met je buren voor eventuele stankoverlast. Vijf Wietplanten zijn toegestaan per persoon.
Voorbeeld van een wietplant.
 • Nieuwe bloempotten zijn duur. Is daar ook een alternatief voor?
  Als je geen bloempotten hebt kun je ook oude conservenblikken gebruiken om planten in te doen. In mijn studententijd ben ik ook met soepblikken begonnen. Kan de plant daar wel tegen omdat het van metaal is?
  Je kunt er ook soep uit eten dus planten kunnen er ook prima in groeien.
 • Wat is de grootste blunder die mensen maken als ze met planten aan de slag willen?
  De grootste fout die je kunt maken is je planten te veel (!) water geven. Een keer per week water geven is voor alle planten meer dan genoeg.
 • Ik heb een balkon met alleen maar schaduw.
  Als je helemaal geen zon hebt in je tuin of op je balkon moet je niet aan planten beginnen. Dan moet je gewoon op een zonnige dag naar het park gaan om daar van de planten te genieten.
 • En als ik echt fanatiek wordt in tuinieren, wat is dan de volgende stap? Als je nou helemaal gegrepen bent door het plantenvirus; ga dan stekken. Avocadopitten, tuinbonen, zonnebloempitten, kersenpitten. Stop het allemaal in een pot of in de grond, verzorg het en laat het groeien. Nogmaals niet naar een tuincentrum gaan. Dat is zonde van je geld.

Er is 1 reactie op “10 groene tips voor beginners

 1. Ivan schreef:

  Graslelies zijn ook ontzettend makkelijk om te stekken. Voor dat je het weet, heb je je hele huis volhangen. De meest onderhoudsvrije plant is nog altijd de sansevieria. Zelfs als je die per ongeluk omver schopt, en de bladeren vervolgens weer in de pot zet, groeit die gewoon verder. Die is niet kapot te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *