Racen met een kartonnen kap

Een team van Windesheimstudenten doet begin juli met een elektrische raceauto mee aan de Shell Eco Marathon in Londen, een wedstrijd voor duurzame voertuigen.

Vorig jaar reed de ‘Blue Bolt’ nog op waterstof. Dit jaar paste een team van veertien studenten van de opleidingen elektrotechniek, technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde de racewagen aan zodat ‘ie wordt aangedreven door een serie batterijen. “Bij waterstof komt veel scheikunde kijken, en die opleiding bestaat niet binnen het techniekdomein”, legt Job Baan, vierdejaars elektrotechniek, uit.

Vlam vatten
Maar ook een elektrische auto is geen piece of cake, weet hij inmiddels. “Als je de batterijen te diep ontlaadt, doen ze niks meer. En als je te veel van de accu vraagt, kan er kortsluiting ontstaan waardoor de auto zelfs vlam zou kunnen vatten. Om dat te voorkomen hebben we een veiligheidssysteem ingebouwd.”

De stoel, velgen en motor zijn hetzelfde als vorig jaar. “Voor de rest is alles nieuw”, vertelt Sanne van Leeuwen, derdejaars technische bedrijfskunde. “De blauwe kap is bijzonder, die is van karton waardoor hij slechts vijftien kilo weegt. Ook het chassis is lichter dan vorig jaar. Het lage gewicht van de auto heeft uiteraard een gunstig effect op het energieverbruik.”

Knullige botsing
Voor de vierde keer doet er een team van Windesheimstudenten mee aan de Shell Eco Marathon. De opzet van de race is elk jaar hetzelfde: de voertuigen moeten het parcours (van bijna vijftien kilometer) afleggen met zo min mogelijk energieverbruik.

Vorig jaar moest de ploeg vroegtijdig de wedstrijd staken vanwege een knullig ongeval. Job: “Door een fout van een auto voor ons konden we een botsing niet meer voorkomen. Daarna kregen we de Blue Bolt niet meer aan de praat.”

Het werken aan de duurzame auto is erg leerzaam voor de derde- en vierdejaars, vertelt Sanne: “De grootste uitdaging is misschien wel het samenwerken. Niet iedereen is altijd aanwezig en sommigen zijn ook druk met andere dingen en privézaken.” Ook de communicatie verloopt soms lastig. “We blijven techneuten hè.” (WvE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *