Gebouw X blijft langer dicht

Het gaat Windesheim niet lukken om het gesloten gebouw X na de zomer weer te openen. De renovatiewerkzaamheden duren langer dan gepland.

Dat werd vandaag door collegevoorzitter Henk Hagoort medegedeeld aan de medewerkers van de getroffen opleidingen. Het gebouw wordt op zijn vroegst na de herfstvakantie weer in gebruik genomen.

Het herstellen van de vloeren blijkt zo complex dat veel meer tijd nodig is dan verwacht, licht directeur bedrijfsvoering Pieter Dieckmann toe. Een paar weken geleden werd gekozen voor het verstevigen van de naden tussen de vloerdelen met metalen strips. Maar de eerste boringen wezen uit dat die methode voor gebouw X niet geschikt is. “We stuitten te vaak op de stalen wapening in het beton, waardoor boorgaten niet op de gewenste plek konden komen. Dat had niemand verwacht, omdat deze methode elders al is gebruikt zonder dat men in de wapening terecht kwam.”

Daarom is nu gekozen voor een andere methode, waarbij grote ankers worden aangebracht in de bollenplaatvloeren van X. De ankers worden door de plastic bollen geboord die in deze vloeren zitten. De bollen worden gevuld met injectiemortel, waardoor de ankers goed vast komen te zitten (zie foto).

Door deze tegenvaller loopt de renovatie langer uit. Volgens Dieckmann konden de alternatieven niet eerder worden uitgeprobeerd. “We moesten enorm veel adviezen, aanbevelingen, berekeningen en computermodellen afwachten, ook van landelijke adviesgroepen. Deze renovaties zijn een compleet nieuwe discussie voor de branche. En gebouw X is tamelijk uniek.”

Als de renovatie verder goed verloopt zullen de opleidingen na de herfstvakantie terugverhuizen naar X. De studio van journalistiek verhuist waarschijnlijk pas eind 2018.

“Ik kan het begrijpen als medewerkers enorm teleurgesteld zijn. Ze kregen een hoop ongemakken te verwerken en hebben enorm hun best gedaan om deze periode door te komen. Als je dan hoort dat het nog langer gaat duren, is dat enorm balen.”

De opleidingen moeten zich de komende maanden gaan voorbereiden op nóg meer drukte in september, als de nieuwe eerstejaars naar de campus komen. Volgens Dieckmann zijn er dan acht extra onderwijslokalen nodig. Die worden met name in gebouw D gecreëerd, door toetslokalen voor onderwijs in te zetten. (EM)

Er zijn 3 reacties op «Gebouw X blijft langer dicht»

 1. Paul Noort schreef:

  dag Ernest,

  — Deze reactie is gericht aan jou, niet voor publicatie —

  Duidelijk verhaal, verbaast me ook niet helemaal. Wel jammer. In het citaat van Dieckmann (‘En gebouw X is tamelijk uniek’) heb je wel een mooi journalistiek dilemma te pakken: citeren mèt taalfout, of citeren zónder taalfout.
  ‘Uniek’, daar is er maar één van volgens Van Dale. Het begrip leent zich daarom niet voor een graduele aanduiding als ’tamelijk’. Dit geldt ook voor ‘heel uniek’, ‘best uniek’ of ‘nogal uniek’. ‘Uniek’ lijkt een synoniem te worden van ‘bijzonder’. Persoonlijk vind ik dat een verschraling van ons zo rijke vocabulaire.

  Vriendelijke groet,
  Paul Noort

 2. Mark Stadhouders schreef:

  En wat vind je van ‘Ik kan begrijpen als …’ ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *