‘Met zestig mensen les in een lokaal voor dertig’


Gebouw D stond op de lijst om gesloopt te worden, maar wordt vanwege de sluiting van X weer volop gebruikt. De opleiding global project & change management moet het gebouw nu delen, met name met de opleiding journalistiek. Daniel Joe Heemskerk, journalistiekstudent, ging op pad met de vraag: hoe bevalt dat?

reacties van studenten journalistiek:

“Het meest jammere van het D-gebouw is dat de voorzieningen niet zo indrukwekkend zijn als in X. Ik hielp laatst mee tijdens de open dag, in de oude tv-studio, en je merkte gewoon dat mensen niet onder de indruk waren. Bijna iedereen liep gelijk door naar een ander lokaal. Ik hoop écht dat we snel terug kunnen naar gebouw X.”
Jantine Stoffers, tweedejaars student journalistiek

“Ik vind het jammer dat ik mijn vrienden van de opleiding bijna niet meer tegenkom. In gebouw X zaten de voorzieningen dicht bij elkaar en kwam je iedereen tegen, omdat we maar drie verdiepingen hadden. Nu zit iedereen verspreid over het D-gebouw en de campus. Dat vind ik wel jammer.
Verder ondervind ik weinig problemen van de verhuizing naar het D-gebouw, maar ik verwacht wel dat die er komen tijdens de praktijkweken, aan het eind van deze periode.”
Isa Vos, eerstejaars student journalistiek

“Je moet hier in gebouw D heel ver lopen naar de kantine en het is sowieso een veel minder mooi gebouw. De wc’s doen me denken aan de camping, haha. Ik vind het X-gebouw veel mooier en overzichtelijker. Ik ben eerstejaars en ik was nét gewend aan X. Dan ineens naar D moeten, tja, dat is wel wat lastig.”
Brechtje de Lange, eerstejaars journalistiek

“Ik had een keer met zestig mensen les in een lokaal waar maar dertig mensen in passen. Dat was écht niet te doen. De lokalen zijn echt een stuk voller geworden.”
Saista Nurmala, eerstejaars journalistiek

“Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit of ik hier zit of in X, de verhuizing naar D is een goede tijdelijke oplossing. Maar het hele gebouw stelt niet veel voor. Mijn rooster is door de verhuizing niet veranderd, ik heb geen extra tussenuren of zo. Gelukkig heb ik veel lessen in het D-gebouw, zodat ik op een vaste plek zit.”
Bart Kromwijk, tweedejaars student journalistiek

reacties van studenten global project & change management:

“Onze opleiding is echt een community, en in het begin voelde het wel een beetje alsof de nieuwelingen ‘ons’ gebouw binnenkwamen. We moesten bijvoorbeeld ruimtes afstaan aan de mensen van journalistiek. Dat is erg jammer en even wennen, maar we kunnen nu goed met elkaar leven. Windesheim heeft het goed opgelost!
Voor een opdracht moesten we een focusgroep regelen en daar hadden we mensen van andere opleidingen voor nodig. We zijn toen naar journalistiek gegaan en hebben supersnel mensen kunnen vinden! Zij hadden toevallig ook mensen nodig van andere opleidingen en zo hebben wij elkaar prima kunnen helpen.”
Esther Ekelmans, tweedejaars global project & change management

“We hadden een eigen ruimte waar we onze projecten konden bespreken en konden werken. Die is nu in gebruik door de journalistiekstudenten. Ik heb zelf écht stilte nodig om te kunnen studeren, dus ik ga nu meestal in de bibliotheek zitten. Het is jammer dat de werkplekken weg zijn, maar ja: niemand kan er wat aan doen. De andere studenten hebben óók hun ruimte nodig.”
Mara Westermann, global project & change management

“We hebben hier in het D-gebouw geen lessen, maar we zitten hier wel vaak te werken. We hebben ook moeten verhuizen omdat journalistiek hier bij in is gekomen. Het is een ontzettend onfortuinlijke situatie, maar ik vind niet dat er iemand de schuld kan krijgen. Windesheim heeft het heel goed gedaan door zo snel een tijdelijke oplossing te vinden.”
Corina Beers Chicote, global project & change management

Tekst: Daniel Joe Heemskerk

Er zijn 6 reacties op «‘Met zestig mensen les in een lokaal voor dertig’»

 1. Kirsten Huising schreef:

  Als docent van de les waar ’60 leerlingen in een lokaal van 30′ zaten wil ik graag de achtergrondinformatie geven die in het artikel ontbreekt: Dat heeft namelijk niets met de sluiting van het X gebouw te maken, maar was in het X-gebouw ook gebeurd. Alle vier klassen die dit vak volgen zijn op hetzelfde moment geroosterd voor het werkcollege in twee lokalen met twee docenten. Er is bewust gezocht naar een plek met een studielandschap voor de deur, zodat ook buiten het lokaal gewerkt kan worden. Dit was al zo geroosterd in het X gebouw en is ook in D gerealiseerd. Er waren welgeteld 49 studenten in het lokaal, en er waren bijna 40 zitplekken. Na de centrale start heeft een deel van de studenten buiten het lokaal aan de opdrachten gewerkt. Na de eerste week was er wel steeds genoeg plek in het lokaal en is er ook binnen of buiten het lokaal gewerkt door studenten.

  Ik betreur het dat kop boven dit artikel de suggestie wekt dat de sluiting van het X-gebouw leidt tot excessen in het onderwijs. Ik heb zelf andere ervaringen. Zelf ben ik dan ook positief verrrast door de flexibiliteit die bijvoorbeeld de studenten van het Honours College laten zin in hun reacties in hetzelfde artikel. ‘Journalistiekstudenten, we kunnen er best mee leven’ was een minstens net zo pakkende kop geweest en dichter bij de waarheid…

 2. redactie win' schreef:

  Beste Kirsten, onze freelancer heeft dit nagevraagd bij de studente. Zij blijft bij haar verhaal dat het ging om zestig studenten in een lokaal voor dertig. Wel zegt ze inderdaad dat het slechts eenmaal is voorgekomen, in de eerste week na de verhuizing, en dat het probleem zich inmiddels niet meer voordoet.

  Deze rondgang is bedoeld om meningen van verschillende studenten te verzamelen. De citaten zijn wat ons betreft een goede weergave van hoe studenten denken over het gebouw en de gevolgen van de verhuizing.

 3. Kirsten Huising schreef:

  In een artikel dat gaat over het sluiten van het X-gebouw, verwacht ik alleen citaten die gaan over gevolgen van de sluiting van het X-gebouw. Dat de student dat onderscheid niet kan maken lijkt me logisch, maar ‘Win had dit na kunnen vragen voor publicatie. Daarnaast zijn er veel citaten in dit stuk die als kop hadden kunnen dienen en die de lading van het artikel een heel stuk beter dekken. De kern van de citaten van de journalistiekstudenten is dat ze ‘het wij-gevoel’ of de ‘sfeer’ missen waar het X-gebouw voor staat. En uit de citaten van de studenten van global project & change management blijkt dat er begrip is voor het ‘moeten inschikken’.’Win heeft er juist voor gekozen om de enige ongenuanceerde quote uit het stuk, ongecheckt boven het stuk te plaatsen. Daarmee schop je de mensen die zich extra hebben ingespannen om problemen zo veel mogelijk voor te zijn (zoals huisvesting en roosteraars) onterecht tegen het zere been. Dat vind ik een gemiste kans, ze verdienen beter!

 4. quest bars cheap schreef:

  Hi everyone, it’s my first pay a quick visit
  at this website, and article is truly fruitful designed for me,
  keep up posting these types of content.

 5. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this
  post plus the rest of the site is also very good.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *