Even uitrusten op een windmolenblad

Gebouw T heeft nieuw, duurzaam meubilair gekregen. Gemaakt van oude surfplanken, windmolenbladen en plezierbootjes.

Thermoharde composiet is sterk en lichtgewicht materiaal. Surfplanken, bootjes maar ook windmolenwieken en vliegtuigen worden van dit materiaal gemaakt. Eén nadeel: dit materiaal is zo hard dat je het niet kunt recyclen. Maar, de onderzoekers van het lectoraat Kunststoftechnologie bedachten er een oplossing voor.

“Het oude composiet stoppen we in een shredder, een soort grote blender. Van dit mengsel ontworpen we industrieplaten,” vertelt Geert Heideman, onderzoeker bij het lectoraat. “Het materieel is vochtbestendig en ijzersterk en daarnaast ziet het er ook nog eens bijzonder uit.”

Architect Maartje van den Berg zag het materiaal en wilde er graag iets moois van maken. De samenwerking leidde tot de nieuwe meubels voor het T- gebouw. Het hergebruikte composiet is verwerkt in kluisjes, tafels en een pantry. Volgens Heideman moet je het zien als een experiment. “Onze volgende stap is om samen met studenten de eigenschappen van het materiaal te onderzoeken en te kijken wat het voor de toekomst betekent.”

Verschillende partijen hebben interesse in de mogelijkheden tot industrieel gebruik van de Windesheimplaten, zoals de NS en de HISWA. De NS wil composiet materiaal uit het interieur van oude treinen laten verwerken in nieuwe treinen. “Als het echt een groot succes wordt heeft Nederland misschien wel een tekort aan composiet afval.” (RvA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *