Zuid-Korea: ‘Koreanen zijn hardcore wat betreft studeren’

Wouter Dijks, vierdejaars small business & retail management, studeert dit semester in de stad Daegu, in Zuid-Korea. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Koreanen zijn hardcore wat betreft studeren. Het verbaast mij hoeveel hun werkmentaliteit verschilt met die van Europeanen. Het begon eigenlijk met het observeren van slapende Koreanen, die overal te vinden zijn. Ze slapen overal: bus, trein, restaurant, het maakt ze niet uit. Zodra ze de kans zien, gaan ze ervoor. Daarom vroeg ik vroeg me al snel af waarom menig Koreaan van een dutje geniet in de bieb of andere openbare locaties.

Thuis in Nederland krijgen we ongeveer twee weken vrij om ons volledig te focussen op de laatste deadlines en tentamens. De meeste studenten zijn ondertussen aardig bekend met de stof en gebruiken deze tijd om alles er wat beter in te slijpen. Op mijn Koreaanse school is geen enkel moment om op adem te komen of vakantie te vieren. Hier verwachten ze dat studenten de normale lessen volgen naast het studeren voor tentamens. Ik was daarom ook erg geschrokken toen ik een Koreaanse vriend zag studeren: zonder te zeuren van zes uur ’s middags tot vier uur in de nacht! Na het tentamen (diezelfde ochtend) ging hij direct door naar bed. Ik kan niet bevatten waarom iemand zichzelf hieraan bloot zou willen stellen.

Voor mijn eigen tentamen had ik al een beetje voorbereiding gedaan, maar ik merkte dat ik er toch wat meer gas achter moest zetten door meer uren te maken. Toen mijn ouders tijdens mijn tentamenweken op bezoek kwamen, heb ik een pauze ingelast. Ik vind familie namelijk belangrijker dan toetsscores. Nadat ik mijn cijfer ontving voor dit vak (laagste ooit), besloot ik het anders aan te pakken. Ik besloot meer uren in het studeren te stoppen.

Maar ik werd ook nieuwsgierig… Waarom werken Koreanen op deze manier? Waarom offeren zij persoonlijke gezondheid op voor succes op school? Ik vond de volgende informatie hierover: Koreanen en veel andere Aziatische landen hebben een obsessie met leren. Tot 1980 was het voor arme studenten zelfs alleen maar mogelijk om toegelaten te worden tot een goeie universiteit door rond de klok te werken. Tot op de dag van vandaag wordt toegang tot een hoog aangeschreven universiteit gezien als een ‘golden ticket’ richting een succesvol leven.

Having a good one,
Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *