‘X staat niet op instorten’

Heel Windesheim zet zich in om de  getroffen op leidingen te helpen

En ineens mag niemand nog naar binnen. Gebouw X, het visitekaartje van Windesheim, blijkt niet veilig.

Nadat afgelopen voorjaar een parkeergarage in aanbouw instortte in Eindhoven, rees al snel het vermoeden dat dit veroorzaakt was door ondeugdelijke bouwtechnieken. Het ministerie stuurde op 5 oktober een richtlijn naar alle gemeenten om bepaalde gebouwen te laten inspecteren. Waaronder het X-gebouw. De uitkomst van een aantal proefboringen was een onaangename verrassing: het gebouw moest dicht, omdat de vloeren niet voldoen aan de richtlijnen. Het verstevigen van de ondeugdelijke constructie kan tot de zomer van 2018 duren.

Bezorgde docenten en medewerkers kregen maandag uitleg over de acute sluiting van hun pand. En over de locaties waar de meer dan vierduizend gebruikers van X de komende tijd kunnen gaan werken.

Cvb-voorzitter Henk Hagoort gaf tekst en uitleg. “Het gebouw staat niet op instorten”, verzekerde hij, “maar het risico is wel zo groot dat we het gebouw niet meer normaal mogen gebruiken.” Er komt een planning waarbij tot de zomervakantie gebruik wordt gemaakt van alternatieve onderwijslocaties en werkplekken.

De docenten en medewerkers van de getroffen opleidingen zetten hun beste beentje voor om zich flexibel op te stellen en mee te werken aan geïmproviseerde oplossingen. Dat er nu tentamenweken zijn, is een geluk bij een ongeluk, want daardoor is het veel minder druk. Dus is er extra tijd om alternatieve werkplekken te regelen voor wanneer  het onderwijs weer van start gaat.

De sfeer onder het personeel is eendrachtig. De crisis lijkt zelfs tot verbroedering te leiden op Windesheim. Hier en daar wordt hartverwarmend hulp of een tijdelijke werkplek aangeboden aan de ‘dakloze’ collega’s.

 

‘De studio verhuist naar gebouw D’

Voor alle tentamens die in gebouw X zouden plaatsvinden, is een andere ruimte op de campus gevonden.
Behalve voor de toetsen die journalistiekstudenten op de montagesets zouden doen. Teamleider techniek Charles Rossingh: “Dit was echt vervelend nieuws voor ongeveer negentig studenten: de toets die ze hadden voorbereid moest worden uitgesteld. Helaas konden deze toetsen alleen daar plaatsvinden.”

De AV-faciliteiten verhuizen naar onder meer de oude journalistiekstudio in gebouw D, die wordt omgebouwd tot een studio die voor radio én tv gebruikt kan worden. De magazijnruimtes naast deze studio worden ingericht voor de AV-uitleen. Op de eerste verdieping komen montage- en InDesign-sets.

Rossingh: “De toetsen en opdrachten die onze studenten momenteel niet kunnen maken in gebouw X, gaan zo snel mogelijk van start na de verhuizing. Ik verwacht dat alles eind deze maand weer gaat draaien.” Daarnaast is de opleiding in gesprek met externen om daar eventueel radio-uitzendingen te gaan doen.

 

‘Ik baal wel heel erg’

Eerstejaarsstudent journalistiek Wouter van der Maden kan door de sluiting van het X-gebouw geen video’s meer monteren.
“Ik kan dus niet verder met mijn opdrachten, ook kunnen we geen AV-materiaal gebruiken. Daar baal ik heel erg van. Andere opleidingen gebruiken lokalen waar makkelijk een alternatief voor te vinden is. Maar Journalistiek is natuurlijk een bijzonder geval. Wij hebben de radio- en tv-studio en de montageruimtes hard nodig. We hebben wel informatie gekregen over de gang van zaken, maar er is nog veel onduidelijkheid, ook onder de docenten.” (RvA)

 

‘Een paar weken behelpen’

Directeur Jolande Gomolka coördineert de alternatieve locaties voor de getroffen opleidingen van domein BMR.

Vorige week zijn zo snel mogelijk alternatieve tentamenlocaties gezocht en werk- en studieplekken aangewezen voor de huidige twee weken. Momenteel worden plekken gezocht voor onderwijsperiode 2, die na de tentamens begint. “We moeten nu een paar weken behelpen. Daarna zal het wat rustiger worden omdat we opleidingen zoveel mogelijk bij elkaar gaan huisvesten”, aldus Gomolka.

Aan de verschillende scenario’s wordt nu hard gewerkt en gerekend. Waar mogelijk wordt extra onderwijsruimte geschapen in de gebouwen op de campus. “Door slim te kijken naar alle ruimten en in te dikken, zijn zo’n 25 van de 50 benodigde onderwijslocaties eigenlijk al gevonden op de campus”, voegt Henk Hagoort toe. Als intern onvoldoende ruimte wordt gevonden zal mogelijk worden uitgeweken naar ruimte in bijvoorbeeld Hanzeland.

Door de sluiting van de parkeergarage onder X zullen automobilisten soms uit moeten wijken naar de parking van Dinoland. Spullen ophalen uit gebouw X gebeurt, nadat je je meldt bij de huismeesters, want er mogen geen grote aantallen mensen meer tegelijk naar binnen.

 

‘Gevoel van overmacht was herkenbaar’

Hoe heeft CvB-voorzitter Henk Hagoort de afgelopen week ervaren?
“De schrik, merkte ik, komt in gradaties. De vervelendste dag was de 21e oktober, toen uit de proefboringen al bleek dat niet alle betonlagen goed gehecht waren, en we moesten besluiten dat het gebouw dicht moest. Daarna volgde op donderdag het besluit dat het gebouw echt voor langere tijd gesloten zou blijven.”

Heeft hij zoiets eerder meegemaakt? “In mijn tijd bij de NOS? Ik moest wel denken aan die keer dat er in een keer twéé zendmasten tegelijk uitvielen, die van Smilde en Lopik. Dat was echt surrealistisch. Die overmacht die je dan voelt, dat gevoel was er weer en was heel herkenbaar.”

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst kwam, tijdens de vragenronde, de ‘schuldvraag’ uit de zaal: wie is verantwoordelijk?  Hagoort: “Er zijn twee grote kostenposten, de reparatie en de tijdelijke herhuisvesting. Wat de reparatie betreft denk ik dat de kosten in de tonnen gaat lopen – maar eigenlijk hebben we geen idee. De deskundigen zijn nog aan het onderzoeken wat de beste reparatiemethode is. Als ze dat weten, dan krijgen we een eerste indicatie. Of Windesheim dat ook moet betalen is niet duidelijk. We zitten nog in de tienjarige ‘garantieperiode’ van het gebouw en juridische medewerkers zijn nu goed de kleine lettertjes aan het lezen.” (MH)

Tentamens oplossen: eerste prioriteit

Ed Nanlohy was als teamleider planning & roostering van domein BMR verantwoordelijk voor het verzetten van de tentamens in gebouw X.
Hij werd zaterdag 21 oktober door het managementteam geïnformeerd over de problemen met de vloeren en ging meteen aan de slag. “Binnen ons team was er een vanzelfsprekende houding van ‘dit moeten we oplossen’. De betrokken medewerkers zijn die maandag op het werk gekomen en hebben de zaken geregeld.”

Zonder problemen werden er, met medewerking van de dienst vastgoed & voorzieningen, vervangende ruimtes gevonden, in onder andere gebouw D. Ook werd er extra surveillance geregeld.

“Omdat het x-gebouw niet heel veel beschikbare tentamenruimtes heeft, voor slechts ongeveer tweehonderd studenten, was de impact eigenlijk niet eens zo heel groot. Al op woensdag kon via de normale kanalen worden gecommuniceerd dat wat betreft het verplaatsen van de tentamens alles was geregeld.” (WvE)

 

‘We werkten de hele herfstvakantie door’

Manager vastgoed & facilities Dirk Pieter Halbesma zag eind september een journaaluitzending waarin werd gemeld dat er iets mis was met de bollenplaat-vloeren van het ingestorte gebouw in Eindhoven.
“Ik belde meteen een collega, dat wij misschien ook onderzoek moesten laten uitvoeren. Toen het ministerie een week later richtlijnen uitgaf, waren wij al in gesprek met de constructeur.”

Niemand verwachtte dat er iets gevonden zouden worden. Toen bleek dat de hoge schuifspanning in combinatie met de grote overspanningen in het gebouw verder onderzocht moesten worden, plande Windesheim een technisch onderzoek in de herfstvakantie.

Maar de vrijdag ervoor kwam het nieuws dat de Erasmus Universiteit een gebouw liet sluiten. Halbesma: “Toen hebben we besloten het technisch onderzoek op zaterdag al uit te voeren.” Na onderzoek werd duidelijk dat de vloeren plaatselijk niet in orde waren. “Dan gaat er heel veel door je heen.”

Die maandag was iedereen aanwezig, “En de meesten hebben de hele herfstvakantie doorgewerkt.” Wat er de komende maanden gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Dit soort herstelwerk is nog nergens uitgevoerd. “We zitten nu met de constructeur en de aannemer om tafel en verwachten deze week een advies.”

 

Een van de boorgaten in de plafonds van gebouw X

 

‘Veel docenten zullen thuis werken’

Veel docenten uit gebouw X werken momenteel tijdelijk op docentenkamers of studieruimtes in andere gebouwen.
Jos van Aken, opleidingshoofd van Financial Services Management, is een van de gelukkigen die een eigen bureau heeft als tijdelijke werkplek. “De opleidingshoofden van HBO-Rechten en Human Resource Management, die in het B-gebouw zitten, boden mij en Ben Veldhuizen van Bedrijfseconomie spontaan aan om op hun kamer te komen werken.” De laptop van Van Aken staat op de vergadertafel van zijn collega’s. “Het is heel handig dat iedereen me hier kan vinden.”

De reacties van de collega’s in gebouwen B en C, waar meer mensen uit X bivakkeren, zijn hartelijk. In de koffiecorner worden grapjes gemaakt hoe goed ‘de vluchtelingen uit gebouw X’ opgevangen worden.

Van Aken: “Veel collega’s zullen thuis werken en via hun mobieltje contact houden. Hopelijk weten we eind volgende week meer over een definitieve alternatieve plek. Met zes docenten zijn wij nog vrij gemakkelijk onder te brengen, voor grote opleidingen is dat moeilijker.”

Tekst: Ernest Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *