1000 euro korting voor eerstejaars

De basisbeurs maakt geen comeback in het komende regeerakkoord. Wel krijgen eerstejaars studenten duizend euro korting op hun collegegeld. Die korting geldt voor pabo-studenten ook in hun tweede jaar.

Komende week presenteren VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun regeerakkoord met daarin deze plannen.

Met een korting in het eerste studiejaar willen de partijen het hoger onderwijs toegankelijk houden voor studenten die niet zoveel geld hebben en onzeker zijn of ze hun studie wel aankunnen.

Want dat was het meest explosieve onderwerp in de afgelopen jaren: de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs. Onder meer het verdwijnen van de basisbeurs zou voor sommige groepen studenten – zoals mbo’ers – de stap naar het hoger onderwijs moeilijker maken. Inderdaad gingen in het eerste jaar na het afschaffen van de basisbeurs minder jongeren studeren. In het jaar erna trok dat weer enigszins bij en ook dit studiejaar gingen er weer meer jongeren studeren.

Het extraatje voor pabo-studenten (ook in het tweede jaar duizend euro korting) is bedoeld om jongeren te verleiden tot een loopbaan als leraar in het basisonderwijs. Mede door strengere eisen aan de poort van de pabo trekken deze opleidingen veel minder studenten dan voorheen.

De basisbeurs werd een aantal jaren geleden geschrapt (door VVD, D66, PvdA en GroenLinks) om meer geld aan het hoger onderwijs te kunnen besteden: de opbrengst loopt op tot honderden miljoenen euro’s.

In een eerste reactie noemt ISO-voorzitter Rhea van der Dong het verlagen van het collegegeld met duizend euro voor eerstejaars ‘pure symboolpolitiek’. De basisbeurs was immers veel meer waard dan dit. “Als je ziet dat studenten gemiddeld een studieschuld van twintigduizend euro aan moeten gaan, is dit echt een heel schrale troost.” (HOP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *