Nynke Lautenbag: Weg met dat scherm!

Urenlang scrol ik door het Tiktok-landschap. Gehypnotiseerd door het blauwe scherm zoek ik naar filmpjes die boeiend genoeg zijn om langer dan 15 seconden naar te kijken. Als mijn concentratieboog een brandend lontje is, dan heb ik zeker niet meer dan een centimeter over.

Het is zondagavond en ik ben moederziel alleen. Mijn huisgenoot is op skivakantie en mijn vriend heeft het druk (met gamen, denk ik). Mijn telefoon heeft zich vastgelijmd in mijn rechterhand en in de andere heb ik een glas wijn. De ene na de andere app wordt weggesleept en weer opgestart. Ik weet niet waar ik het zoeken moet. Het algoritme is gewoon niet bevredigend genoeg vandaag. Mijn ogen branden en ik zie dat ik al acht uren schermtijd heb opgebouwd. Ik zou vandaag met school bezig… ik grinnik.

Het is 21.00 uur. Te vroeg om te slapen en te laat om iets productiefs te doen. Weg met dat scherm. Ik gooi mijn telefoon in de hoek. TV aan. Wat doe ik?! TV uit. Ik sta op en loop naar de koelkast. Maar wat ga ik dan doen? Wijn drinken in stilte? Slecht idee. Het licht van de badkamer staat nog aan, dus ik klik het uit. De badkamer moest nog schoon… en de wc. En de… laat maar.

Weet je wat? Het is zondag, ik ga een film kijken. Ik schenk mijn glas bij en plof op de bank. Na een poosje zit ik weer te scrollen. De film staat op pauze omdat ik een berichtje kreeg, maar dat is twintig minuten geleden. Ik streel het deukje in de vingerkoot van mijn rechterpink. Fysiek bewijs van de telefoonverslaving.

Och, ik ben zó klaar met die telefoon! Na en week peinzen doe ik het eindelijk: ik verwijder de hele boel. Behalve Snapchat, BeReal en Whatsapp, want daar kan ik écht niet zonder. De apps beginnen te trillen als ik ze ingedrukt houd. Alsof ze bang zijn voor wat er komen gaat. Oh, IPhone… ik heb dat ook. Met vaart ruk ik die pleister eraf en klik ik op de verwijderknop. Op Snapchat laat ik gelijk aan iedereen weten wat ik heb gedaan. Een vriendin stuurt me een huilende emoji. Ze vindt het jammer dat ik Instagram verlaat: “Dan spreek ik je véél minder!”. Geen zorgen lieverd, zo lang houd ik het echt niet vol.

Er zijn 1 reacties op «Nynke Lautenbag: Weg met dat scherm!»

  1. ookvw schreef:

    leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *