Eelco Boss: Liefdadigheid

Het blijft me intrigeren: A zeggen en B doen. En er dan mee wegkomen. Modieuze en opzichtige salonbetrokkenheid paren aan het achter de schermen geen sikkepit doen aan onrecht, ja het soms nog veel erger maken. Onze minister-president is er het toonbeeld van: als enige bewindspersoon ooit in Nederland voor racisme veroordeeld worden, beweren dat je als migrant je maar ‘moet invechten’ op de Nederlandse arbeidsmarkt, de woningmarkt ontoegankelijk maken voor jonge mensen, de belastingdruk voor miljonairs terugbrengen naar 15 procent, terwijl de armste Nederlanders 43 betalen. Kinderopvangtoeslagaffaire. Loonkloof tussen mannen en vrouwen? Die nam afgelopen jaar weer toe. Wie zouden er door dit beleid meer getroffen zijn, blanke mensen of mensen met een donkerdere huidskleur?

Maar toen hij namens ons allemaal excuses aanbood voor de slavernij smolt iedereen als was in zijn handen. Wat een groots staatsman, tranen van ontroering! Wel met koeienletters INSTITUTIONEEL ONRECHT op het voorhoofd geschreven, maar dat was door de tranen waarschijnlijk niet meer te zien.

Op Windesheim zie ik hetzelfde mechaniekje, al wil ik niet zeggen dat we het hier net zo bruin bakken. We zwaaien met regenboogvlaggen op diversity day, huren ons een ongeluk aan etno-bands, we besteden aandacht aan Ketikoti en zetten kratjes neer voor de voedselbank. Dat laatste deed me trouwens erg denken aan negentiende-eeuws elitaire liefdadigheid: godsvruchtig een pannetje soep brengen aan de armen en dan zou de onzichtbare hand van de economie wel voor de rest zorgen. Ketikoti vond ik dan ook weer wat aan de willekeurige kant. Waarom ook geen holocaust memorial day? Srebrenica-herdenking? Rawagede-moment? Toch ook allemaal hele erge dingen?

Enfin, ik dwaal af. Ik herhaal mezelf maar weer eens: de hele rataplan aan salonbetrokkenheid slaat een schertsfiguur als de boter bij de vis ontbreekt, de daad bij het woord. Waar was Windesheim toen de studielening werd ingevoerd? Wordt er actief gelobbyd om hem kwijt te schelden? Hoe zit het nu met de loonkloof op Windesheim? Ook toegenomen? Ik lees er nergens wat over, ook niet in het jaarverslag. Waarom een multinational je campuswinkel laten uitbaten die kunstmatig hoge prijzen hanteert voor studenten?
Zolang onrecht in de structuren gebakken zit, kun je goed sier maken met pannetjes soep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *