Cor Niks: ‘Ontspannen door je tentamenperiode’

De zomer komt eraan, het wordt tijd om te gaan genieten van het mooie weer. Maar als student ga je nu ook naar de laatste tentamenperiode van het studiejaar. De vraag is, wanneer ga je genieten en wanneer ga je studeren?

Na twintig jaar als docent heb ik geleerd dat het voor studenten vooral belangrijk is om te beseffen dat ze niet alleen staan in deze uitdaging. Schakel je studiemaatjes in en vraag om hulp wanneer je vastzit! Samen sta je sterker. Elkaar helpen kan ook een geweldige manier zijn om nieuwe inzichten te krijgen. Je leert een andere wijze van studeren, terwijl je de studiestress vermindert.

Luiheid

Een andere tip is om, als je even klaar bent met studeren, de tijd te nemen om te ontspannen. Maar let op, want wanneer je te veel gaat relaxen loop je het risico dat je in een staat van luiheid terechtkomt. Dus wees matig met die zomerse drankjes, de festivals en terrasjes en zorg dat je genoeg tijd inplant om te leren.

Mensen zeggen niet voor niets: ‘Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd’. Je kunt niet alles ineens doen, alles heeft zijn tijd nodig. Dus neem de tijd om de studiestof in je op te nemen en te verwerken. Het gaat niet om wie als eerste over de finishlijn komt, maar om de reis die je hebt afgelegd.

En als het uiteindelijk niet helemaal gaat zoals je had gehoopt, wees dan niet te hard voor jezelf. Een tegenvaller is niet het einde van de wereld en betekent niet dat je een mislukking bent. Bekijk de tegenvaller als een leermoment en ga verder.

Gestrand

Om nog een bekende spreuk aan te halen: ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden,’ er zijn heel veel manieren om je doel te bereiken, als je er maar komt. Dus ben jij op jouw weg naar Rome misschien even gestrand in Brussel of Milaan en moet je daar opnieuw je route bepalen? Uiteindelijk vind ook jij de weg naar Rome!

Illustratie: Cor Niks

Dus laten we de aankomende zomerse tentamenperiode zien als een reis met uitdagingen die je met een relaxte en vastberaden houding aangaat, dankzij voldoende voorbereiding maar zeker ook ontspanning.
Waarbij je aan het eind je vrienden kunt bellen en zeggen – net zoals in het bekende filmpje van Kamala Harris die Joe Biden feliciteert met zijn verkiezingsoverwinning: ‘We did it!’

Succes met het voorbereiden van de komende tentamenperiode, jij kunt het!

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *