Stilstaan bij de overgang

Deze week is de Week van de Overgang. Lifestylecoaches zullen komende weken vier keer de workshop Energieker tijdens de Overgang geven. Deze workshops zijn er voor alle medewerkers van Windesheim en zijn gericht aan vrouwen die door de overgang gaan. Ze worden georganiseerd door de HR-afdeling Duurzame Inzetbaarheid en Employability. Bernice Bos is adviseur van deze afdeling.

De meeste vrouwen komen rond hun vijftigste in de overgang. Dat is de ‘overgangsperiode’ waarin het vrouwelijk lichaam de vruchtbare periode afsluit. Omdat de hormoonhuishouding verandert, zoekt het lichaam naar een nieuwe balans. Dat gaat gepaard met fysieke verschijnselen, zoals opvliegers en slapeloosheid, en mentale klachten, zoals stemmingswisselingen en neerslachtigheid. Veel mensen weten niet hoe ze het gesprek moeten beginnen over de overgang: “Dat er sprake is van een taboe wil ik niet zeggen maar als we er jaarlijks aandacht aan besteden, maken we het wel bespreekbaarder,” aldus Bos. Dit is het tweede jaar dat er op Windesheim aandacht wordt besteed aan de Week van de Overgang.

Workshops

“Het idee van de workshop is dat vrouwen kennis krijgen over hoe ze beter op zichzelf letten tijdens de overgang, maar ook hoe ze bij hun leidinggevende kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Speciaal voor leidinggevenden is er ook een workshop gepland, waarin de nadruk wordt gelegd op het zoeken naar oplossingen, zorgen voor erkenning en voor geruststelling dat de overgang er mag zijn op het werk. Tijdens vergaderingen kunnen vrouwen namelijk last hebben van opvliegers of concentratieproblemen. Dat moet op de juiste manier bespreekbaar gemaakt kunnen worden,” aldus Bos, “Er zijn natuurlijk ook knoppen waar de vrouw zelf aan kan draaien. Denk aan voeding, voldoende slaap en vermindering van alcoholgebruik.” Bos organiseert samen met haar collega Jan de Vries, adviseur Verzuim en Re-integratie, onder andere workshops om uitval van medewerkers te voorkomen.

Cursisten gaven vorig jaar aan dat ze tijdens de workshop eye-openers kregen over de effecten van alcohol en voeding. Ook wisten ze niet hoezeer de overgang effect heeft op de dagelijkse bezigheden en andersom. Regelmatig pauzes nemen en jezelf toestaan om eens moe te zijn blijkt voor sommige vrouwen belangrijker dan voorheen gedacht.

Niet voor mannen

Bos geeft aan dat de workshops niet bedoeld zijn voor mannen: “Dat is voor nu nog een stapje te ver en dat lijkt mij niet de meest effectieve manier om het meer bespreekbaar te maken. Op dit moment proberen we de verantwoordelijkheid bij de vrouwen te laten; vrouwen kunnen zelf aan hun mannelijke collega’s uitleggen wat ze nodig hebben of wat er gebeurt. Ook is het fijn dat vrouwen tijdens de workshops herkenning vinden bij elkaar. Dat geeft een veilig gevoel.”

De inschrijvingen voor de workshops staan open op Sharepoint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *