Buitenkant: ‘Ik jat uit de kast van mijn vriendin’

Marijn Joop (24)
Derdejaars journalistiek

Kleurrijke outfit! Waar scoor jij dit?

“De blouse en het jasje zijn van de kringloop. Ik ga vaker naar de vrouwen- dan de mannenafdeling. Daar hangen veel leukere dingen. Ook jat ik redelijk vaak de kleding van mijn vriendin. Bij veel koppels zou dat misschien andersom zijn, maar mijn kledingkast is twee keer zo groot geworden sinds we samen zijn.”

Wat is typisch Marijn?

“Door mijn lengte heb ik altijd problemen met de maten. Broeken zijn vaak te kort, bijvoorbeeld. Dat typeert wel mijn stijl. De ander zou het veel te klein noemen, maar ik draag het gewoon. Een beetje afwijken van de norm, dat vind ik leuk. Als je je fi jn voelt in een outfi t past het toch altijd? Ja, ik ben weleens uit mijn blouse gescheurd. Ik zie kleding niet als iets functioneels, maar als kunst.”

Was jouw stijl altijd al opvallend?

“Op de basis- en middelbare school heb ik het niet altijd even makkelijk gehad. Ik leerde al snel: als ik niet opval met mijn kleding, dan kunnen mensen ook niks van mij vinden. Tot ik dacht: ik stel mij veel sterker op als ik iets draag waar ik achter sta. Nu draag ik nooit meer iets omdat iemand anders dat wil. Bij het gala van studievereniging Waltertje ben ik dan ook in jurk gegaan. Niet als statement, maar omdat ík het gaaf vind.”

En je draagt nagellak, leuk!

“De eerste keren dat ik nagellak droeg, verborg ik mijn handen. Ik kreeg weleens de opmerking ‘waarom draag je dat?’ Dat gaf mij het gevoel dat ik mij ervoor moest verantwoorden. Maar nu ik het zelf heel normaal en leuk vind, hoor ik nog amper iets. Of de scheve blikken vallen mij minder op, omdat ik mij er tóch geen zorgen om maak. De angst dat je kledingstijl niet geaccepteerd wordt, is vaak precies dat. Angst”

Tekst: Michelle van der Molen
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *