IJsbadchallenge: ‘Het is verslavender dan morfine’

Een groep van elf mannen verzamelt zich op de patio van sportcentrum On Campus. Niet voor een theekransje! Nee, de mannen zijn hier voor het echte werk: een ijsbad.

De groep heeft zich namelijk opgegeven voor de workshop die door Olaf en Lydia ten Napel, van Dip & Joy, bij On Campus wordt georganiseerd. In het midden van de patio, het dak van het sportcomplex, stond dit voorjaar een zinken bad; tot de top gevuld met water en ijs. 0,6 graden Celsius, gaf de thermometer aan.

William van de Bult (onderste rij, derde van links) is teamleider van de opleiding Civiele Techniek en kijkt gespannen mee. Het wordt voor hem de eerste keer in een ijsbad: “Als ik dat straks maar durf…”

Op elf matjes nemen de mannen plaats in een kring in de sportzaal om de ademhalingsoefeningen te leren. Dertig keer diep in- en uitademen. “Ik ervaarde een scherpe focus en had het heel erg koud. Ik dacht: dat belooft wat voor het ijsbad zo dadelijk,” vertelt William van de Bult.

Wim Hof-methode

De workshop bestond uit vier delen: een theorieles, ademhalingsoefeningen, twintig minuten sporten en het ijsbad. In de theorieles vertelden Lydia en Olaf over de Wim Hof-methode, cruciaal voor een gezonde uitvoering. De Wim Hof-methode draait kort gezegd om een diepe, juiste ademhaling en ontspanning. Het ijsbad is onder andere goed voor de temperatuurregulatie van het lichaam, een verbetering van het immuunsysteem en is goed tegen reuma, depressie en diabetes. Het wordt afgeraden bij zwangerschap, epilepsie en het fenomeen van Raynaud. “En kijk uit,” grapte Lydia ten Napel, “het blijkt verslavender dan morfine te zijn!” 

“Allemaal naaldjes in mijn huid.”

Na twintig minuten sporten was het dan zover. In groepjes van vier werden ze begeleid naar het bad. Van de Bult vroeg zich nog een aantal keer af wat hij daar in hemelsnaam deed, voordat hij na zeven beurten uitstellen toch óók het bad betrad. Een diepe teug in. “Bij het zitten diep uitademen,” zegt Olaf ten Napel, “Zijn ademhaling is goed!”

“Ik heb het niet koud, maar het doet wel pijn. Het voelt alsof ik allemaal kleine naaldjes in mijn huid krijg,” zegt Van de Bult als hij in het bad zit. Na ruim twee minuten kwam hij het bad uit, terwijl iedereen voor hem klapt. Om het bloed terug naar zijn ledematen te sturen doet hij nog wat oefeningen, aangeraden door Olaf. “Toen ik erin zat viel het mee, maar ik was er wel klaar voor om eruit te gaan. Nu heb ik het lekker warm!” Na afloop was er tijd voor thee, koffie en soep; tóch een theekransje voor deze stoere deelnemers.

NB Dit jaar organiseert On Campus verschillende activiteiten, cursussen, workshops en challenges rondom het onderwerp vitaliteit. De ijsbad-experience is onderdeel van de themamaand Mentale Gezondheid.

Tekst: Nynke Lautenbag
Foto boven artikel: Herman Engbers

Foto in de teskt: Olaf ten Napel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *