Techniekstudenten bouwen en presenteren tilmachines

Als afsluiter van het eerste semester presenteerden eerstejaars werktuigbouwkundestudenten zelfgemaakte tilmachines die binnen vijf minuten een blok van 25 kilogram wel 50 centimeter omhoog moesten heffen.

Met deze ontwerp en maakopdracht zijn de studenten het afgelopen semester hard aan het werk gegaan. De groepjes wisten alleen wat zij zelf maakten, waardoor ieder mechanisme uniek was. Zo had een groepje een kunststof as, vertelt student Lars Wijbrands: “We hadden een bovenloopkraan gezien. We hebben voor die constructie gekozen, maar we vinden het zelf ook op een barkruk lijken. Als je tandwielen weet te ontwijken, kan je erop zitten.”

Een groepje gebruikte een katapultontwerp, terwijl een ander groepje weer de enige was met een afstandsbediening.

Winnaars

Er waren vier categorieën waarin de groepjes een prijs konden winnen: het mechanisme die het snelste heft, het lichtste heffingsmechanisme, de netste afwerking en de publieksprijs. “Ik denk dat wij kans maken op het lichtste mechanisme, want als ik rondkijk, hebben wij een dunnere as en lichter materiaal gebruikt,” vertelt student Erik Wieringa.

En gelijk had hij; alle studenten werden geroepen om plaats te nemen in de zaal voor de prijsuitreiking. Kort hierna werden de winnaars omgeroepen.

De prijs voor het lichtste ontwerp is gewonnen door Niels Joziasse, Ruben van Maanen, Sjoerd Runhaar, Erik Wieringa en Marcel Wijnen.

De prijs voor het snelste en best afgewerkte heffingsmechanisme is gewonnen door Mees Derlagen, Robbie Hein, Storm Nijenhuis, Jasper Tuten en Albert-Jan Vedelaar.

De publieksprijs is gewonnen door Maxim Kusljic, Chris Kroneman, Daan Werrie, Robert- Jan Huisbrink, Marco Grotehuis en Marnick Lasche.

Na de prijsuitreiking werd het evenement afgesloten met een borrel.

Tekst en foto’s Marije Kruithof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *