Student Jelle is beste pizzakoerier van Nederland en wint reis naar de ruimte

3,2,1, lift-off! Uit een bestand van zo’n zesduizend pizzabezorgers van New York Pizza werd Jelle Bouman (18) middenin de zomer door zijn werkgever bekroond tot beste pizzacourier van Nederland. De tweedejaars ICT-student aan Windesheim won daarmee een hele bijzondere prijs: hij mag namelijk een ruimtereis maken.

Op een Donderdag Meppeldag, de traditionele zomerfeestdag van Meppel, fietst Jelle nietsvermoedend naar zijn werk. Het is enorm druk en gezellig in de stad en zijn vader, die op dat moment onderdeel is van het complot, fietst voor de aardigheid een eindje mee, wat Jelle wel merkwaardig vond. Als Jelle bij zijn werk binnenloopt is zijn vader ‘opeens’ verdwenen en wordt hij verrast door een astronaut in NYP-werkkleding die snel een taart in zijn handen drukt. “Van harte gefeliciteerd, Jelle!”, roept de astronaut. Daarna komen zijn ouders, vrienden, collega’s, cameraploeg  en een drumband om de hoek om Jelle te feliciteren en in het zonnetje te zetten. “Toen realiseerde ik pas echt dat ik gewonnen had. Op de basisschool keek ik altijd filmpjes over de ruimte en ik maakte er een werkstuk over. Nu ik er echt naartoe mag voelt wel als een droom die uitkomt.”

Gewonnen door reviews

De space-actie van New York Pizza was al zo’n anderhalf jaar bekend. Alle werknemers van de bekende pizzaketen werd opgeroepen een video te maken en de jury te overtuigen waarom zij de beste medewerker zijn, en zo kans te maken op de prijs. Welke bezorger de meeste en hoogste klantreviews had werd geselecteerd. Jelle besloot vorig jaar om mee te doen, en belandde al snel in de top 25 van het land. “Ik schatte mijn kans best hoog in want ik had echt veel tijd gestoken in de video. Maar na maanden hoorde ik niets meer van de actie dus dat ík het zou winnen had ik nooit verwacht.”

‘Shit, ik ga de aarde verlaten!’

Highclass-bedrijven organiseren over een paar jaar vanuit Texas (VS) commerciële ruimtevluchten voor publiek. Bezoekers worden dan vanuit een vliegtuig gelanceerd tot 100 kilometer in de lucht waar geen zwaartekracht meer is, en waar je de bolling van de aarde kunt zien. Een ticket voor zo’n reis is nu al te reserveren en kost al gauw een paar ton, maar in 2025 staat Jelle op de passagierslijst van zo’n vlucht. Wie weet zit hij straks naast miljardair Elon Musk.

Echt eng vind Jelle de ruimtereis niet. “Ik krijg wel eens de vraag of ik bang ben om nooit meer terug te komen. Dat heb ik totaal niet; de bedrijven die het organiseren doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. Waarschijnlijk moet ik ook allerlei gezondheidstesten afleggen om te meten of mijn lijf het fysiek aankan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt en zie het als een ‘once in a lifetime-ervaring’. De kans dat ik geraakt wordt door een meteoriet is heel klein. Mijn baan als pizzabezorger in het drukke verkeer is gevaarlijker.”

Wanneer Jelle de reis gaat maken is op dit moment nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *