Joost Heuver: ‘Meedoen met Paarse Vrijdag nog steeds nodig’

Eerder deze maand was het Paarse Vrijdag. De dag waarop we, door het dragen van paarse kleren, onze solidariteit tonen aan LHBTIQA+studenten. Ik dacht dat het al een langere traditie was, maar blijkbaar doen we het in Nederland pas sinds 2010. Toen deden er 150 scholen mee, dit jaar waren het er 3.000. En Windesheim deed (natuurlijk) ook mee.

Dat het nog steeds nodig is, lijkt me vrij duidelijk. Kijk maar naar hoe we omgingen met Qatar tijdens het afgelopen WK voetbal. Voorafgaand aan het WK werd er veel gepraat over het boycotten van het toernooi, in welke vorm dan ook. En tot de eerste wedstrijd werd er veel gepraat over protestacties, toen bijvoorbeeld bekend werd dat de aanvoerdersband met One Love erop (voor verbinding, tegen discriminatie) niet gedragen mocht worden. Maar na die eerste speelronde hoorde je er niemand meer over. Over tot de orde van de dag, Business as usual.

Klinker

En voor dat laatste moeten we nou juist oppassen. De gelatenheid, de status quo in stand houden. Mijn vrouw droeg tijdens Paarse Vrijdag ook paarse kleren op kantoor (niet in het onderwijs trouwens) en was de enige. Een collega zei: “Waarom draag je paars? Jij bent toch geen lesbi of zo?’ Ik sprak er twee dagen later een familielid over en hij vroeg lachend – nadat ik  een aantal letters van LHBTIQA+ aan het opnoemen was – of ik nog een klinker wilde kopen…

Er valt nog genoeg te winnen dus. Ik zag op Paarse Vrijdag op de campus een enkeling met paarse kleren of een button die werd uitgedeeld. Op de dag zelf viel het me eerlijk gezegd wel mee met wat er op Windesheim werd georganiseerd, zeker gezien het gemiddelde programma van een evenement. Maar nadat ik de opmerkingen die ik hierboven noemde hoorde, was ik allang blij dat er iets georganiseerd werd en dat er veel aandacht aan wordt besteed.

Lila

Ik doe volgend jaar in ieder geval weer mee. Sterker nog; ik zal regelmatig mijn solidariteit tonen, al was het alleen maar om mijn mooie sneakers (lila is ook een soort paars…) te showen.

Joost Heuver is medewerker bedrijfsvoering bij de opleiding HBO-ICT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *