Oplaadstation voor e-bikes op campus

Windesheim heeft naast gebouw G een oplaadstation voor e-bikes geopend. Het is een speciale stalling met zonnepanelen en aansluitingen voor een klein aantal fietsen.

Windesheim heeft voor de Zwolse campus een zogeheten Hive ’n Drive gekocht met twee laadmodules. Dat is een overdekte stalling met oplaadpunten die aangedreven worden door zonne-energie. Aan het station, dat afgelopen maand is opengesteld, kunnen in totaal acht elektrische fietsen worden opgeladen.

Meer oplaadpunten komen er op korte termijn niet. “Dit station is bedoeld voor een kleine groep gebruikers en vooral een pilot om te peilen wat de behoeften zijn rondom elektrische fietsen, vertelt Raimond Hutten van de afdeling Huisvesting. “Windesheim wil het gebruik van de fiets aanmoedigen. En we krijgen steeds meer vragen van medewerkers en studenten over mogelijkheden voor e-bikes.”

Oplaadbeurt

De acht oplaadpunten die de hogeschool nu aanbiedt zijn bedoeld voor Windesheimers die ver van de campus wonen en daarom niet met één oplaadbeurt op en neer kunnen. Hutten: “En we vragen hen ook om hun e-bike te verplaatsen naar een gewone stalling zodra de accu weer vol is, zodat een andere e-biker het oplaadstation weer kan gebruiken.”

Het opladen wordt nu nog gratis aangeboden door de hogeschool. Maar mogelijk gaat dat later via betaalde stroom gebeuren, zoals al het geval is bij de oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De Hive ’n Drive stallingen hebben zonnepanelen, maar ze zijn ook gekoppeld aan het elektriciteitsnet van de campus, zodat ze altijd stroom voor de e-bikes leveren. Ze hebben geïntegreerde stopcontacten en speciale stekkers, waardoor gebruikers in sommige gevallen hun lader thuis kunnen laten. De aansluitingen werken voor verschillende soorten e-bikes, e-scooters en e-steps.

Brandveiligheid

Het groeiend aantal e-bikes baart huisvesting ook zorgen. Hutten: “Er zijn mensen die hun accu in de gebouwen willen opladen aan een stopcontact. Maar dat is niet toegestaan vanwege de brandveiligheid.” Huisvesting gaat er vanuit dat bijladen op de campus meestal niet nodig is omdat de e-bikes thuis opgeladen kunnen worden voor een hele heen- en terugreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *