Cor Niks: ‘In je eigen bubbel op kantoor!’

Op weg naar Windesheim zie ik veel studenten en medewerkers die als zombies op hun telefoon kijken of met hun koptelefoon bezig zijn. Ze zijn zich weinig bewust van hun omgeving. Ook in de auto rijden ze in hun persoonlijke geluidsbubbel naar de hogeschool. Maar wat gebeurt er als ze ook op de campus zelf in hun eigen bubbel gaan zitten?

Ik ben trots op Windesheim en in het bijzonder op de Calo. We hebben topopleidingen, prachtige accommodaties en gedreven docenten en studenten. Maar ook hier trekken we ons meer en meer in onze persoonlijke bubbels terug. En daar ben ik minder trots over.

Overvol kantoor

De bubbel heeft intussen zijn weg gevonden naar ons kantoor, in de vorm van de Epos Connect 660: een high tech over ear koptelefoon.
En dat met een bijzondere reden; niet omdat we ons zo graag afsluiten van de buitenwereld en niet omgevingsbewust willen zijn. Maar omdat die geluidsdichte bubbels gecreëerd moéten worden, om met goed fatsoen te kunnen werken op ons overvolle kantoor.

Ons kantoor voldoet weliswaar aan het door de ARBO vereiste aantal vierkante meters, goede stoelen en in hoogte verstelbare bureaus. Maar toch huizen er in ons kantoor van nauwelijks zestig m² en nog geen vijftien bureaus maar liefst 32 medewerkers (namen op de deur)!
Dat maakt dat er altijd veel rumoer en beweging is. Natuurlijk zijn we nooit met zijn allen op dezelfde dag aanwezig, maar het is vaak te druk in ons lokaal.

Weg gefilterd

Een goed werkend middel tegen het lawaai van veel mensen is die nieuwe koptelefoon, die ervoor zorgt dat alle geluiden worden weg gefilterd. Je kunt dus aan je bureau in je eigen persoonlijke bubbel gaan zitten/staan.

Een perfecte oplossing voor het symptoom? Een werkzaam middel wil niet zeggen dat dit tot tevredenheid over de oplossing leidt.

Ons kantoor begint namelijk te lijken op een ‘zombie’-kantoor. Het heeft geen zin om te praten tegen een collega die net zijn koptelefoon op heeft gezet en je dus niet hoort. Is dat hilarisch? Of ergerlijk? In ieder geval verandert ons kantoor in een plek vol persoonlijke bubbels.

Trots?

Ik denk dat Windesheim nog wat te doen heeft voordat ik kan zeggen dat ik trots ben op deze kantoorfaciliteit.

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *